Milyen kocsiban van lánc? Hajtás lánc vagy mi lehet az. Olyan mint a biciklilánca csak sokkal nagyobb, vastagabb. Valaki tud segíteni?
Főleg a régi/20-25 évvel ezelőtti kocsikban ez van,de Pl a Mercedes legtöbb típusába a mai napig csakis láncot tesznek a vezérmű tengely meghajtására.Előnye hogy tartós, sohasem szakad el,viszont zajos.
Elég szét szórt a paletta ma már kevesebb autóban van, mert pl egy gyártó egyik modelljében vezérmű lánc van,a többibe meg már gumis bordás-szíjat tettek.
A mai autók legtöbbjébe(kb 85%) szíjat tesznek ,ami így csendesebb járású,olcsóbb,viszont kb 60-80 ezrenként le kell cserélni,és ha mégis elszakad ..akkor a motor valószínűleg tönkre megy,... akkora kárt okozhat ez.
Van vezérműlánc, mint fenntebb írták már, és létezik "hajtáslánc" is!
Hajtásláncnak nevezik általában a motor->kuplung->váltó->diferenciálmű összességét.
A hajtás lánc és a vezérműláncnak semmi köze egymáshoz, mind a kettő teljesen külön fogalom.
Vezérműlánc: ahogy fentebb is írták, ez fizikailag is egy lánc, olyasmi mint a bringán, itt egy kép róla:
Hajtáslánc: ez nem egy konkrét fizikai lánc, a láncot itt fogalomként kell tekinteni, arra utal, hogy több dolog egymás után kapcsolva összességében egy rendszert alkot, amelynek ha bármelyik eleme elromlik, az egész működésképtelen...
Utolsó: a képen kettő van egymás mellett, vagy milyen széles az?
Igazából nekem kellene egy olyan lánc, de csak annyit tudtam hogy kocsiból van, de hogy mi azt nem tudtam.
Az a vezérmű lánc. XD
A hajtáslánc az csak egy szakkifelyezés, az nem valódi láncot takar ,hanem a motortól a kerekekig terjedő alkatrészek összesített állapotát /minőségét fajtáját.
Sok kocsiba van vezérmű lánc. kivéve a 2-üteműkbe abba ne keress ilyesmit. A régi körlámpás ladákban van vezérműlánc. Az újabb kockalámpásokba ne keress ilyet azokban vezérmű szíj van.
De sok autóba található még ilyen megoldás nem csak a régiekbe.
Amúgy hogy igazán ki legyél okosítva kardántengely hajtja a kocsikat vagy féltengely. Remélem így már világos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!