Egy 17éves suzukinak amit évente karban tartanak és szervizbe járnak vele milyen szinű a kv. matricája?
Itt már nem (csak) az állapotot nézik, hanem a kort is.
Keress rá!
A lényeg:
A 2010. január 1-től érvényes rendszer:
Fekete színű plakett - korszerűtlen, nem környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 0, 1, 3.
Piros színű plakett - korszerűtlen, kevésbé környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 2.
Kék színű plakett - korszerű, környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 4, 6, 7, 8.
Zöld színű plakett - korszerű, kiemelten környezetbarát járművek, amelynek a környezetvédelmi osztályba sorolása: 9 és az e fölöttiek.
Látható tehát, hogy a lambdaszondával szabályzott keverékképzésű személygépkocsik alanyi jogon nem kapják meg a kék plakettet, csak ha egyébként a gyártó részéről rendelkeznek EURO-II minősítéssel. Bonyolítja a helyzetet, hogy a jelen szabályozás csak néhány éves, előtte a 2. kategóriába tartozott minden szabályzott keverékképzésű autó, amely nem tartozott legalább az EURO-III kategóriába. Így - ha jól emlékszem - 2007-ig ezek az autók a 2. környezetvédelmi osztályba kerültek, és sokuknál ez szerepelt a zöldkártyán és a forgalmi engedélyben is.
Emellett a 6/1990 KöHÉM-rendelet, amely a fenti kategóriákat meghatározza, tartalmaz egy kivételt, amely szerint az 1996 után az EU területén forgalomba helyezett autók kérésre átsorolhatóak a 4. osztályba, hiszen elméletileg ettől az időponttól csak EURO-II minősítésű autók kerülhettek forgalomba.
Miért dühöngsz még EGR szelep sincs benne így nagy fordulaton-ami a suzukinál alap mert kicsi a köbcebti-okádja magából a nitrogén oxidot. A füst nem csak a szénmonoxid ám meg a korom... Örülj hogy van benne lamdaszonda mert már az is csoda abban az időben. A suzukiból mindent kispóroltak azért ilyen üzembiztos. Amúgyis csak 1 vezetékes labda szondája van ami a beindítás után a szonda bemelegedéséig nem is szabályozza megfelelően a keveréket. Ezért érezni beindítás után azt az ismerős benzinszagot a kipufogónál. Nincs szekunder levegő ventillátor sem azaz a szivató működésekor dús a keverék ...,ezért is benzinszagú hidegben a füst...Szóval örülj hogy megy és gondolj arra hogy olyan amennyibe került.
és az hogy mikor gyártották senkit sem érdekel mert pl egy random ford focus ugyanakkori gyártási évvel mindenben veri a suzukit. pedig az nem luxus autó ám..vagy a német autók opel stb
Nekem 97-es Suzukim van, és tegnapelőtt voltam műszaki vizsgán. A forgalmiban 2-es környezetvédelmi besorolás volt, a rendszámon kék plakett volt.
A vizsgabiztos kérdezte, hogy rakjon-e rá piros matricát? Mondom, miért rakna rá piros matricát, mikor kék volt rajta, és EURO II-es az autó.
Erre ő, mert akkor be kell mennem az okmányirodába, és kérnem kell új forgalmit, amibe átvezetik a 4-es kategóriába az adatlap alapján, amit ő állít ki.
Erre én, és mi ezzel a baj? Ezután mért egy CO-t.
Így kaptam egy adatlapot, bementem az okmányba, és kék plakett meg 4-es kategória lett beiktatva.
Nem tudom, de szerintem egy 95-ös Suzuki semmiben sem tér el egy 97-estől. Ha műszakin mérnek egy CO-t, és az megfelel a határértéknek, akkor nem látom akadályát annak, hogy megkapja a kék matricát, de lehet, hogy én tudom rosszul. Ha már túl vagy a műszakin, és piros a matrica, akkor is kérhetsz egy műszaki szemlét a Közlekedési Hatóságtól, hogy minősítsék át a környezetvédelmi osztályt 4-esre. A vizsgabiztos engem is rá akart beszélni a piros matricára, mert neki az 5 perccel kevesebb munkával járt volna, de nem hagytam magam. Szóval szerintem semmi akadálya nincs, hogy kék plakettes legyen az autód.
Az egyik válaszoló előttem írta, hogy mennyire korszerűtlenek a Suzukik, meg hogy indításnál benzin szag érződik...stb, akkor szerintem te még soha nem ültél ilyen autóban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!