Budapesten és vidéken egyaránt illő vagy kötelező elengedni a buszt? Ha igen, melyiket? BKV, Volán, egyéb buszok gondolom kiesnek.
Budapesten és vidéken egyaránt kötelező, de nem szokás, mert mindenki borzasztó fontos és siet.
Egyébként a szabály úgy szól, hogy lakott területen belül kötelező engedni a menetrend szerint közlekedő autóbuszt (helyit és távolságit is), hogy kiálljon a buszmegállóból (ha ezt jelzi), amennyiben ez hirtelen irányváltoztatás és fékezés nélkül megoldható - vagy ha két méterre vagy a busz végétől, mikor balra indexel, akkor nem kell kaszkadőrmutatvánnyal fékezned és átsorolnod a másik sávba, de ha időben észleled, akkor illene kiengedni.
Igen így van.
Forgalmi vizsgán, ha valaki nem engedi el, akkor rögtön bukta van, elsődleges hiba, ezek alapján gondolom még a rendőr is megállíthat, ha éppen látja.
A buszos a következőt csinálja:
- nyomja az ajtózáró csengőt, közben kiteszi az indexet balra, az index ettől kezdve balra villog
- bezárja az ajtókat, megnézi hogy mindegyik bezáródott-e rendben, nem csukott-e oda valakit
- ha valaki esetleg még fut, lehet hogy annak visszanyitja az ajtót, közben index balra villog
- átfordul balra és lesi a tükröt, ha szabad az út, megy
- elindul kifele a megállóból, csuklósnál ügye még illik visszapillantani jobbra tükörre, hogy tuti nem csukott-e oda valakit, ezért talán kicsit lassabban fordul ki a busz a megállóból mint a többi...
Ennek megfelelően:
- ha akkor teszi ki az indexet amikor odaérek elé 3-4 méterre, akkor tuti nem lassítok vagy állok meg, mert még jópár másodperc mire odáig jut hogy elkezdje az effektív elindulást, addig meg nekem ott kéne dekkolnom...
- ha nincs senki mögöttem akkor el szoktam menni, majd jön utánam, úgyis látja a tükörből hogy utánam üres a pálya
- ha messziről (10-100m) látom hogy kiteszi az indexet és sokan vagyunk az úton, akkor elkezdek lassítani úgy, hogy lehetőség szerint ne kelljen megállni, de a buszos is be tudjon sorolni. Ilyenkor lehet nézni az ajtókat, ha esetleg látod a tükörben a buszos fejét, akkor abból látod merre néz, stb... A lényeg hogy ne kelljen megállnod, hanem csak kevés lassítással is be tudd engedni magad elé. Sűrű forgalom esetén pedig a tükörbe nézve a buszos azonnal látja hogy nagyobb helyet hagytál, és már eleve úgy indul ki, hogy tudja hgoy abba a lyukba fog majd besorolni. Pláne ha esetleg egyet még villantasz is... ILyenkor általában gyorsabban be is tud sorolni, mert jobban ki tudja számítani az ívet...
- ha mondjuk csak pár méterre vagyok a busztól de láthatóan senki nem akarta beengedni, akkor inkább megállok, hadd jöjjön be elém. Kb 400m múlva a következő megállónál jobb esetben úgyis megint kiáll az öbölbe...
- ha a megálló piros lámpa előtt van, és tudom hogy nem lesz zöld addig amíg a buszos be akarna sorolni, messze állok meg a pirostól, és beengedem magam elé. Így tutira be tud sorolni, és másnak sem kell kétszer elindulni. Akinek a közlekedési kultúrája fejletlen, ilyenkor nyomja a dudát hogy miért nem a pirosig mentem, de ezzel meg nemtok mit tenni. Jó egyszer megszívtam mert azt hittem be akar majd sorolni, hagytam hatalmas helyet aztán kiderült hogy a busz meg elkanyarodott tök más felé :P
Egyrészt KRESZ szerint kötelező a fentebb említettek alapján, másrészt szerintem illendő is. Egyrészt úgyis hamar lefordul előled (jó van hogy nem, akkor szívás :P) másrészt a buszon csak sokkal több ember utazik a jóval lassabb BKV-n. Neked autósként az a pár perec már úgyis mindegy...
Minden buszt ki kell engedni, szerintem elég nehéz is lenne ott helyben megállapítani, hogy ez most helyi, helyközi, vagy távolsági.
És Budapesten tényleg nem szokás ezt a szabályt betartani, van, amikor 10-15 autó elmegy a busz mellett, és egyik tahónak sem jut eszébe megállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!