Hol lehet megnézni hogy mekkora egy autónak a légellenállása? (CW érték)
Most ezt nem igazán értem.Értem,hogy nem egyszerű számítás végeredménye,de attól még az egy konstans szám adott autónál.Bizonyára egy szorzótényező,ami jobb,ha kisebb,ha légellenállást számolunk.
Pl. ránézésre egy calibra áramvonalasabb egy jumbo jet-nél,mégsem az.
Vagy egy forma-1-es autónál is mindenféle kütyük lógnak a kocsi orrán,amitől elvileg rosszabnak kéne lennie a légellenálásának,mégis javít rajta.
Vagy rosszul gondolom?
Őőőőmmm...Kezdem kapizsgálni,mit mondasz.Nekem annyira beivódott a tudatomba az arról az időkről szóló reklámok,szóbeszédek,amikor váltottak a szögletes kasztniról a gömbölydedre.Akkor mindenki azt fújta,hogy,ami áramvonalasabb,annak kisebb a légellenállása.
Majd,ha megyek az egyetemre,okulok belőle:)
Köszönöm.
Itt egy egész jó cikk a témában:
A konkrét típusok légellenállására "a neten" tényleg aránylag könnyű adatot találni, ha magyarul nem találsz, akkor "opel astra g drag coefficient" (típust behelyettesítve) -re fogsz adatokat találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!