Érdemes 98-as/100-as oktánszámú benzint tankolnom?
„A kisebb oktán számúnál az a baj hogy csak döcögteted az egészet és persze hogy többet eszik. De ha túl magasat teszel bele az se jó mert akkor rongálja a motort és persze az élettartama is nagy ívben csökken.”
Magyarországon nem igen létezik olyan benzin, ami ne lenne jó bármelyik motorhoz. Ilyen „döcögteted”, meg „rongálja a motort” dolgoknak nem sok alapja van.
„Ráadásul tisztán tartja az üzemanyag rendszert.”
Nagyjából ugyanannak a „tisztasági” szintnek kell megfelelni a prémiumnak is, én még nem találkoztam olyan üzemanyagszűrővel, ami az előírásoknak megfelelő üzemanyag tankolása ellenére eltömődött volna.
Az én véleményem szerint pedig nincs érzékelhető különbség sem teljesítmény sem pedig gazdaságosság terén.
Talán azt a pár autópályás időszakot kivéve.
De egy dugóban tökmindegy mit pöfögtetsz el,normál forgalomban pedig egy-egy gázfröccs hozzáadásával vagy éppen spórolásával sokkal nagyobb különbség érhető el mint a magasabb oktánszámmal.
Ha nem így volna akkor sokan a "jobbat" tankolnák de minimum hiánycikké lenne a párszáz forintos STP oktánszám növelő.
Sznob parasztvakításnak érzem mint minden agyonfavorizált drágaságot.
„Az én véleményem szerint pedig nincs érzékelhető különbség sem teljesítmény sem pedig gazdaságosság terén.”
Itt azért az a nagyon nem mindegy, hogy példának okáért egy mezei 1.6 SOHC Octaviába tankolunk (ami jellemzőnek mondható nálunk), vagy egy 1.4 TFSI Golfba, ne adj Isten egy 1.8 TSI Audi A4-be (csak hogy konszernen belül maradjunk). És ugye akkor még nem is szálltam el nagyon a motorok tekintetében, pedig lehetne fokozni az élvezeteket.
„Ha nem így volna akkor sokan a "jobbat" tankolnák de minimum hiánycikké lenne a párszáz forintos STP oktánszám növelő.”
Egészen más a kettő. Valahova a 100-as oktánszámnál is nagyobb kell (versenygépek [akár amatőr is], tuningolt motorok), 100-asnál jobb benzint meg nem árulnak minden útszéli kúton. Ezért jobb híján adalékot használnak. De ismétlem, itt nem az átlag közúti járművekről van már szó.
Szerintem nem.
A fogyasztás sokkal inkább függ a lábadtól mint bármi mástól.
Sokáig volt 530D BMW-m,stabil 12.5 fogyasztással,kölcsönadtam egy cimborámnak hétvégére és nála 7.9-et mutatott a boardcomputer mikor visszahozta ...
Mondjuk most hatezres Phaetont tankolok(előtte S8-as Audim volt)tökmindegy milyen oktánszámút teszek bele marhára megy bármivel és 15 liter alatt szóba sem áll velem - de meg sem szólítom finoman.
Ha már homár - legyen kövér!
:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!