Vettem egy motort fél éve ami ideiglenesen kivan vonva a forgalomból, szeretném tovább adni de csak adásvételit írtunk és nem írattam át a nevemre. Lehet e ebből problémám?
Ha rendszámos, akkor lehet, Asszem január 1-től 15napod van az átiratásra, az eladónak meg 5 napja a jármű kijelentésére. Tehát ez már alapból bünti szagú :)
Mivel nincs a neveden, így elég érdekes lesz ha eladod, és nincs aki kijelentse a jármű tulajdonának megszünését. (másrészről , nem irattad át, tehát nem fizettél vagyonszerzési illetéket ... ejnye bejnye)
Szerintem ez így elég csecs lesz, de majd jön valaki, akkor biztosabbat tud mondani.
NEM.
Maximum kapsz egy csekket utólag az elmaradt átírás összegéről.(NAV)
A régi "kettős átírás" megszűnt,mindenki a sajátját fizeti (kivéve ha az árba bele alkudtad a sajátod).
Viszont az ideiglenes kivonás pont fél évre szól,utána automatikusan "visszahelyeződik" a gép magától és újból ki kell vonatni.
Elviekben amúgy is csak műszakival lehetne átíratni tudtommal.
Utolsó!
A műszaki nem feltétele az átírásnak. Ha nincs műszaki, nem kap új forgalmi engedélyt az új tulaj, csak akkor, mikor leműszakiztatja. De ettől még át kell íratni.
Kérdezőnek: ahogy azt már írták előttem, átírás nélkül is eladhatod ( bár jogszabály szerint a törzskönyv igazolja a tulajdonjogot és az ugye nem a Te nevedre szól )viszont a NAV ( Nemzeti Adó-és Vámhivatal) kirója rád a vagyonszerzési illetéket a késedelmi pótlékkal együtt, hiszen az új tulajdonos átírása alkalmával téged "megleleteznek" az okmányirodában.
Utolsó:
" Ha nincs műszaki, nem kap új forgalmi engedélyt az új tulaj, csak akkor, mikor leműszakiztatja. De ettől még át kell íratni. "
Ha nincs új forgalmi akkor mi bizonyítja az átírás megtörténtét? A törzskönyvet talán kiadják??
Régen (még 2 lapos forgalminál) átírták az ilyet de kapott egy bejegyzést a forgalmi belső felére az új tulaj,miszerint : "csak műszaki vizsgával érvényes".
Kedves utolsó!
A jármű tulajdonjogát a törzskönyv igazolja, amit kiadnak az átíráskor akkor is, ha műszaki nélkül lett átíratva. A forgalmi engedély csak a forgalomban való részvétel jogosságát igazolja. És igen régen úgy volt, ahogy írtad, 10 évvel ezelőtt.
Ma már nincs ilyen" csak műszaki vizsgával érvényes" bejegyzés.
(35/2000 BM rendelet 76/A §)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!