Mi a véleményetek az automata sebességváltórol?
Érv:
Kényelmes, biztonságos, nagyon stabil
Ellenérv:
Drága ha elromlik. De nekem 300.000 km után még hibátlan.
Még kezdő vezető vagyok (most lesz 1 éves a jogsim) de én nagyon szeretek gépészkedni (mondjuk amikor a lábammal kell tartani az alapjáratot az már nem annyira jó), örömömet lelem abban, hogy én vezethetem az autót. A vezetés nekem még csak hobbi, és nálam ebbe belatartozik az is, hogy tanulgatom, gyakorolom a különböző extrább vezetéstechnikai fogásokat (gázfröccsös visszaváltás, dupla kuplungos váltás, seb. ből kuplung nélkül kivenni, stb...). Jó móka ezekkel játszadozni, és figyelni hogy reagál rá az autó. Mostanában kezdek ráállni arra hogy a piros lámpa távolságának függvényében a motorfék és az üresben gurulás között olyan arányt találjak, ami a legjobb fogyasztást eredményezi, van még mit gyakorolnom...
Szóval a vezetést ezek a dolgok kicsit izgalmasabbá teszik, "élménnyé". A múltkor vezettem egy automata váltós autót. Nem rossz, nem rossz, de nekem valahogy hiányzott az az érzés, hogy én váltogathassak.
Tagadhatatlanul kényelmesebb és egyszerűbb egyébként, de egy gépészkedést kifejezetten szerető embernek szerintem nem való...
Ha viszont szereted az egyszerű dolgokat, akkor tök jó lehet. Amit én vezettem az olyan volt (nem tudom az összes ilyen-e), hogy pirosnál folyamatosan nyomni kellett a féket, különben elkezdte szépen lassan tolni az orrát. Persze ki lehetne venni P-be, de minden pirosnál ezt nem fogod megtenni. Tehát vezetési szempontból talán egyedül ez az, ami hátrány, de más szerintem nincsen.
Viszont ha automata után majd megint manuálisat kell vezetni, na az fura lesz :)
Utolsó:
A "vissza 2 padlógáz" automatán úgy működik, hogy megpadlózod és az elektronika elég okos ahhoz, hogy tudja, vissza kell váltania. Nekem még 70-80 körül is visszavált kettesbe a gép ha kap egy padlót.
15:50:
Igen, ha nem állsz a féken elkezd csurogni az autó alapjáraton. De P-e kitenni pont egy ugyan olyan mozdulat, mint a kézit üresbe :)
Köszi, megint okosodtam :)
Ja hát az igaz, de az automata pont azért automata, mert nem nyúlunk a váltóhoz :) Ha kézzel váltogat az ember az eleve más, mert benne van a ritmusban, és már reflexből kapcsolgat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!