Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mikor kell használni az...

Mikor kell használni az irányjelzőt?

Figyelt kérdés
Valahol azt olvasom, hogy csak irányváltoztatáskor és elinduláskor, valahol azt, hogy kikerülésnél is, illetve azt is hallottam már, hogy előzésnél. Melyik az igaz?
2011. júl. 9. 18:08
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Azt gondolom,hogy az ehhez hasonló válaszok: "Ezt még akkor is tudtam, mikor 10 évesen állmodni sem mertem a jogsiról" nem hasznosak, őst kifejezetten ledegradálóak. Valahonnan meg kell tudnom, ezért megkérdezem. Mindenkinek jobb az, ha a forgalomba való részvétel előtt vagyok hülye és nem akkor.

Köszönöm a hasznos válaszokat! Most már tudom. :-)

2011. júl. 9. 19:10
 12/21 anonim ***** válasza:

18:53!

Te is add vissza a jogsidat,ha egyáltalán van.Mi az,hogy sávon belüli előzésnél nem kell használni az indexet?Az előzési szándékot minden esetben jelezned kell!Kerékpáros előzése esetében is.

Irányváltoztatás, irányjelzés

29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.

(3) Az irányjelzést irányjelző készülékkel, ilyen készülékkel fel nem szerelt jármű esetében pedig karral vagy jelzőtárcsával kell adni, oly módon, hogy az elölről, hátulról és a megfelelő oldalról jól látható legyen.

2011. júl. 9. 19:43
 13/21 A kérdező kommentje:

HURRÁ!

Köszönöm szépen!

2011. júl. 9. 19:52
 14/21 anonim ***** válasza:

A dolog roppant egyszerű:

Az indexet nem magadnak teszed ki, hanem a közlekedésben részt vevő többi járművezető tájékoztatására. Én úgy vagyok vele hogy mindig indexelek, mert ha más nem, ebből legalább azt látják a többiek, hogy "valami trükközésre" készülök... Bringás előzésekor is használom az indexet, nem árt ha látja a szembejövő hogy előzni fogok. Én is ha látom hogy szemből előznek már húzódok is rögtön jobbra, hogy az előzést végrehajtónak minél nagyobb helye legyen (defenzív vezetés ügyebár).

Főleg a bringás előzésénél, ahol én szeretek inkább nagyobb oldaltávolságot tartani mint kisebbet.... Főleg egy 50-es tempónál már elég nagy szélt kavar az előzés a bringás felé, ha nagyobb oldaltávot tartasz, ez kisebb, kevésbé zavarja a bringást... Jöhetnék még itt a bernoulli törvénnyel is, de inkább nem mondom (annak a hatása azért nem olyan erős) :)

Nekem az oktatóm úgy tanította, hogy minden oldalirányú mozgáskor kell indexelni. Ebben szerintem minden benne van.

2011. júl. 9. 22:17
 15/21 anonim ***** válasza:

szigorúan a kresz betűjét nézve 18:53-nak igaza van, ugyanis:

"(2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

"

"29. § (1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

"

Vagyis ezek alapján ha sávon belül tudsz előzni, akkor talán nem kell az index. De mint feljebb írtam, én mindig használom, abból baj nem lehet. Persze úgy kell használni az indexet hogy megtévesztő se legyen, de ha kiteszed balra (vársz 2-3 villanást), majd rögtön jobbra, akkor ebből már a többiek tudják hogy az előzés miatt indexelsz és nem azért mert mondjuk balra akarsz fordulni...

2011. júl. 9. 22:22
 16/21 anonim válasza:

Mindig kell irányjelzőt használni.

Kanyarodáskor, kikerüléskor, előzéskor, visszatéréskor, körforgalomból kimenetelkor, elinduláskor egyszóval mindig.

De ha ezt nem tudod akkor a KRESZ-t menyire tudod :D

2011. júl. 10. 09:52
 17/21 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, mit már említettem, sem jogosítványom, sem kresz-vizsgám nincs. Gondolom te sem úgy születtél, hogy tudtad ezeket a dolgokat.

Szóval dögölj meg.

2011. júl. 12. 15:13
 18/21 ChrisMix válasza:
Ha van jogsid akkor nem kérdezel ilyet olvasd el a KRESZT vagy menny el egy oktatóhoz!
2011. júl. 13. 22:10
 19/21 A kérdező kommentje:
Nincs jogsim, te pedig tanulj meg írni.
2011. júl. 14. 13:48
 20/21 ChrisMix válasza:
Már bocs de nem írok helytelenül attól mert megmondtam neked hogy mit csinálj nem kéne ilyennek lenni!
2011. júl. 15. 01:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!