Nappal miért kell az autón felkapcsolni a lámpát?
a kresz szerint azért h minden körülmények közt látható legyél Pl: alagútban, árnyékban stb...
sztem meg azért h még több bírságot szedjenek be
Mert valaki átvette a skandináv államokból ezt a szokást - ott van értelme, mert az év nagy részeben borult, ködös idö van, és lámpával kevesebb a baleset - de ez MO-on értelmetlen, mert itt a téli idöszak kivételével ritka az állandó köd. De aki ezt bevezette, ennyit már nem tudott gondolkodni.
Viszont kötelezö, külöben megbüntetnek.
Köszönöm a válaszokat!
Amúgy nekem nincs jogsim még egyenlőre.. :D
Csak ezt sose értettem meg, hogy nappal miért.
Most már tudom. :)
Még egyszer köszönöm!
A múltkor ugyanerre a kérdésre egy válaszoló belinkelt egy képet, ami elvileg nappal készült (du 3 órakor) csakhogy épp árnyékos részen, és ott a kivilágított autót sokkal jobban lehet látni, mint azt, amelyik nincs kivilágítva (azt jóformán alig lehetett észlelni).
Én a motor indítása után azonnal, reflexből kapcsolom fel a lámpát. Ugyan valamennyivel többet eszik az autó (fél decivel mondjuk) de ezen nem szabad spórolni.
Egy kivilágított autót sokkal jobban lehet látni, akár a tükörből is. Ez legjobban a ringen jött ki a WTCC-n: azokat a kocsikat amelyeknek volt lámpájuk, már a célegyenesre ráfordulva tök jól lehetett látni, míg a lámpa nélkül közlekedőket csak akkor ha mintegy 50-100m-el közelebb értek...
A kivilágításnak (nappal is) a láthatóságon kívül van még egy nagy előnye: ha esetleg egy sarkot nem lehet belátni, de ott éppen nagy üvegfelületek vannak, a fényszóró fényét az üvegfelületről visszaverve a keresztben jövőnek adott esteben van lehetősége észrevenni a másikat.
Nem beszélve arról, hogyha induláskor rögtön felkapcsolod, utána alagútba, árnyékos részre, városból kiérve nem kell azon gondolkodni hogy fel kell kapcsolni a lámpát, hiszen már fel van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!