Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A versny/ralli/forma1-es...

A versny/ralli/forma1-es autók miért hörögnek, szuszognak recsegnek, durrognak?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem, hogy Élőben a Hungaroringen az autók, mikor kanyarodnak, és elveszik a gázt, durrognak, recsegnek, szuszognak, hörögnek.

De, ilyet egy utcai gyári autónál sem hallottam még soha.

Mi ennek az oka, hogy ha lassítanak, durrog, recseg, szuszog, hörög az autó?

2011. jún. 4. 16:31
 1/3 anonim ***** válasza:

Az összes hangnak más a magyarázata. Ha rally autókról beszélünk akkor az ugye durrog és szuszog. A durrogás az ALS miatt van ami nem engedi el a töltőnyomást a turbóból. A szuszogás vagy a lefújószelep vagy a westgate szelepből hallatszik. A lefújószelep engedi el a turbónyomást ha elengedjük a gázt(persze ha nincs ALS) a westgate pedig szabályozza a nyomást, tehát ha tól sok lenne a töltőnyomás akkor engedi el a töltőlevegőt.

F1es autók ugye megint más kategória, mert azok szívó motorok tehát nem ezek miatt ad fura hangot. Bár f1es autót sajna még nem hallottam élőben, de ott a durrogó hang lehet a szekvenciális váltótól, ami váltásoknál megszakítja egy pillanatra a gyujtást. Valamint a nagyon nyitott kipufogórendszer sajátossága is lehet a durrogás gázelvételre.

Utcán is lehet hallani hasonló hangú autókat pl:subaru imprezza wrx-sti, mitsubishi lancer evo, turbós audik és bmw-k. Felénk ilyen utcai autók vannak amik hasonló hangokat tudnak produkálni.

2011. jún. 4. 17:40
 2/3 anonim ***** válasza:
Meg még ott a sportkipufogó, amiben nincsen akkora folytás, sokkal hangosabb lesz.
2011. jún. 4. 19:11
 3/3 anonim válasza:
ehhez jönnek még a motor beállítások,pl: előgyújtás állítása, ami az utcai autóknál,a "gazdaságos" értékre van állítva nem a plusz lóerők eléréséhez..
2011. jún. 23. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!