Lehet baja a benzines autómnak ha fele fele benzint és etanolt (E85) tankolok?
A lomhaság tényleg egy nagyon picit tapasztalható, többletfogyasztás viszont fele-fele aránynál talán egy minimális. A szűrőket az első alkalmak után nem azt mondom, hogy ajánlott, hanem kötelező cserélni a fent leírtak miatt.
Azt a minimális lomhaságot kárpótolja az számomra, hogy a pénztárcámban ezáltal több marad. (kb 45-50 forinttal literenként). Tegnap tankoltam 30 litert. 15 liter benzin volt (magánkút) 369 Ft * 15 l = 5535 Ft míg 15 liter E85 (AVIA) 272,9 * 15 l = 4095 Ft. 9630 Ft volt 30 liter üzemanyag, egy liter jött ezek szerint 321 forintba. A nagyobb kutaknál a benzin még drágább, szóval szerintem a durván 325 Ft-os üzemanyagár mellett a lomhaság elviselhető. Akinek lomha, az fizessen többet. Amit még észrevettem, hogy érdekes módon a nagyobb teljesítményű autóknál sokkal jobban kijön ez a lomhaság, kisebb (60-80 HP) autóknál minimális.
Minél régebbi,minél egyszerűbb,annál jobban "tolerálja" a keverést,átalakítás nélkül. Én egy '93-as 1.0-s Suzukival járok így,2009 ősze óta.
A tapasztalatom--fűtetlen garázsom van,a nagy mínuszban csak a 2.-3.--ra indul,ha télen csak ide-oda "szaladok"el vele,és nem meleg még a motor,10~15%-kal többet eszik.
(A szomszédnak pár éves 307-kombija van/1.4/belerakták 45ezerért az eletktronikát,tisztán 85-tel jár...bitang lusta lett.)
Általában nem szokott gond lenni 50-50% körül, de ez autófüggő. Inkább azt javasolnám, hogy óvatosan kezdd el emelni az arányt 50%-ig. Pl először csak 5 litert raksz a tankba, aztán 10-et, stb.
Sajnos van egy ismert jelentség E85 körökben olcsó VW csoportos autók körében:
Én is ezzel a lépcsős módszerrel kezdtem egy éve. Vezetek is róla egy blogot, ha érdekel. Ez itt az első poszt, javaslom az archívumot: [link]
Nekem 1.6 os G astrám van.
Az autó szerelőm azt mondta, ahogy fent is írták már lépcsőzetesen próbáljam emelni az arányt. Baja nem lesz tőle max a motorcsekk lámpa fog kivillaní mert valamilyen lamuda szonda érzékel mást. De az tisztítható és néha frissíteni kell 100% benzinnel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!