Milyen magyar autómárkák léteztek?
Figyelt kérdés
2011. jan. 28. 15:10
1/12 anonim válasza:
Nagy sorozatban gyártott autót emlékeim szerint csak a MÁG és a Hódgép készített: az előbbitől a Magomobil, Magosix, Magotax típusok jutnak eszembe a két világháború közti időből, az utóbbitól pedig a '80-as évek végén, '90-es évek elején gyártott Puli, ami kb. a mai mopedautóknak felel meg.
Ezen kívül volt többféle kis sorozatban készült, esetleg prototípusként fennmaradt jármű. A Posta használt Fejes-féle lemezautókat, a Méraynak volt kisáruszállítója, illetve az '50-es évek elején volt a Pente kisautó 500-as és 600-as motorokkal. A '90-es évek elején volt az Alma nevezetű, Trabant-alapokra itthon épített kisautó, szintén nem túl nagy darabszámban.
4/12 A kérdező kommentje:
Pentéről még sosem hallottam, a többi ismerős aránylag és még ki is egészíteném a Balatonnal. Tud még valaki olyat amit eddig nem írtunk le?
2011. jan. 28. 16:23
5/12 anonim válasza:
Az autógyártás hajnalán, az 1900-as évek elején Csonka János nevével fémjelzett autók is készültek, ezen kívűl szintén az I. világháború előtt volt egy Magyar Autómobil Részvénytársaság - Arad (MARTA) nevű cég is. Na meg ott van a Csepel amiről sajnos szintén múltidőben kell beszélni.
6/12 A kérdező kommentje:
Csepelről azt mondják, hogy a mai MAN az utódja.
2011. jan. 29. 07:38
7/12 A kérdező kommentje:
MARTA-ról szintén először hallottam, de találtam róla cikket:)
2011. jan. 29. 07:40
8/12 anonim válasza:
Pedig szerintem a leghíresebb talán a Matra!
9/12 anonim válasza:
Az MAN-nek semmi köze a Csepelhez. Az egy 1758-ban alapított német gépgyár, amely a Csepel Művektől teljesen függetlenül gyártott teherautókat. A Rábának volt együttműködése az MAN-nel. A Csepelnek a Steyrhez van köze, tudtommal a négyhengeres benzinmotorjuk egy Steyr motor licence alapján készült (vagy a teljes 350-es teherautó is, ezt nem tudom).
10/12 anonim válasza:
Na-na! Az nem Matra, hanem Marta! Könnyű összekeverni, mert csak egy betű eltérés van, de egyébként mindkettő létezett. A Matra az egy francia autógyár volt a '80-as évek végéig (elsősorban sportautókat gyártottak) amikor is a Renault felvásárolta, a Marta meg egy kicsit fentebb olvasható. Amúgy ami még nem volt az egy "Bory és Fái Első Magyar Automobilgyár Székesfehérvár" nevű cég volt 1906-től de ez csak pár évig működött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!