Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Segítene valaki a felniméretek...

Segítene valaki a felniméretekben?

Figyelt kérdés

A gyári lemezfelni mérete 14*5,5"

az lenne a kérdésem, hogy rárakhatok e 14*5" vagy 14*6" os alufelnit? egyáltalán miez a 14*5,5" a 14 az tudom hogy a kerékátmérő de az után lévő? és mit befolyásol? káros ha nem a gyári 14*5,5"-t teszek rá hanem egy 14*6-t?

köszi előre is!

2010. dec. 26. 23:44
 1/4 A kérdező kommentje:
meg miaz hogy 4*100 meg 5*100 meg ilyeneket látok a felniknél de az istennek nem jövök rá még googleval se értem meg ezt, pedig kerestem
2010. dec. 26. 23:47
 2/4 anonim ***** válasza:

A 14-es a felniátmérő, ezt jól tudod. A kérdezett másik méret a felni szélessége colban. Van azonban a felninek még pár adata. Az egyik az osztókör, ez az emlegetett 5*100-as adat. Itt az első szám a lyukak számát, a második a lyukak középfurata által meghatározott kör átmérőjét jelöli mm-ben. Fontos még a középfurat is. Ha ez kisebb, mint a gyári, akkor ki kell esztergáltatni (ameddig lehet), ha nagyobb, akkor tehermentesítő gyűrűt kell alátenni. Van azonban még egy méret, ami igen fontos: ez az ún. ET-szám vagy sajtolási mélység. Ez az agy felfekvő felületének és a felni középvonalának a távolsága mm-ben. Ha ez eltér a gyáritól, akkor a keréken ébredő erők az agyra nem a megfelelő helyen hatnak, hanem csavarják valamerre. Ha pedig nagyon eltér, akkor a kerék bele is érhet valamelyik alkatrészbe, ami alatta van.

Egyébként az önmagában nem káros, ha a 14J5,5-es felni helyett 14J6-ost teszel fel. Csak arra kell vigyáznod, hogy a felni ET-száma ne térjen el, vagy ha mégis, akkor csak 2-3-mal. No meg arra, hogy az osztókör és a középfurat megegyezzen vagy kompatibilis legyen. Ezek után már csak megfelelő gumit kell felhúzni rá. Egyet viszont nem szabad elfelejteni: mindig fel kell próbálni a felnit az autóra, mert könnyen meglehet, hogy a felni - a rendben levőnek tűnő számadatok ellenére - beleér valamibe.

2010. dec. 27. 00:04
 3/4 A kérdező kommentje:

huuu köszönöm szépen. láttam az ET-szám határait két szám volt meg adva x-től y-ig

igazából egy gyári méretű felnit szeretnék, és használtan, mert relatíve öreg az autó, nem gondolnám, hogy 80-100ezret költenék felnire. a gumiméret meg erre a típusra gyárilag 195/60 ami felváltható egy 175/70-es gumival, amúgy mia a különbség? a 175/75 az kicsit "virslisebb"?

szóval nem ilyen 205ös gumit akarok vagy ilyesmi...csak unom már a centirozást, akartam venni lemezfelnit aztán rájöttem hogy milenne ha a nyári alufelnin lenne...használtan még aránylag olcsón kitudok jönni belőle

még1x köszönöm

2010. dec. 27. 00:12
 4/4 anonim ***** válasza:

A gumi első száma a szélességet jelöli mm-ben, a második az oldalfal magasságát a szélesség százalékában (NEM mm-ben!). Vagyis a 175/75 kicsit magasabb oldalfalú, mint a 175/70. Azt, hogy használhatóak-e a 195/60 helyett, nem tudom. De ha kicsit is ügyes vagy, ki tudod számolni a kerék teljes átmérőjét vagy találsz méretszámító programot itt:

[link]

Beállítod a megfelelő adatokat, aztán reménykedsz, hogy nem lesz 1%-nál nagyobb az eltérés.

2010. dec. 27. 13:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!