Máshogy viselkednek veled az úton ha egy nagyobb autóval közlekedsz?
Nagyobb autó alatt olyan kocsikra gondolok mint pl passat, A6, Q5, stb, tehát nem az átlagos Swift, Golf, Astra.
Mikor még otthon laktam akkor kisautóm volt és apámnak is mindig egyszerű kisautói voltak. Mikor hazamegyek akkor mindig az ővét használom. Az úton mindig előzgettek, már szinte letoltak az útról. Robogóval még rosszabb mert mintha ott sem lennék, úgy előzték a velem szembe jövő kamiont hátulról.
Szóval aki nagyobb kategóriás autóval jár azzal nem olyan erőszakosak a többiek? vagy úgyan úgy jönnek a seggedbe, levillognak, stb?
Főleg olyanok válaszát várom akiknek van otthon egy nagyobb és egy kisebb autó is, hogy ők éreznek e különbséget.
Én csak külföldön vezettem nagyobb autót de itt ugyan úgy elémvág az aki akar, mindegy hogy pont mivel megyek.

Tesóm kis hétköznapi 1.5-ös bevásárlóautója, kölcsönben: előzgetnek, tolnak, sárga lámpánál már duda, miért kell megvárni a zöldet(?) A céges portán alig akarnak beengedni. Bevágnak elém.
Nagy lakk fekete autó, gyárilag színezett üvegek, 19-es, 5 küllős króm Penta felni, króm kilincsek, nagy króm hűtőmaszk:
Ezt is megelőzik, de erre senki nem dudál, sokan nem mernek bejönni elém inkább megvárják, hogy mögém besoroljanak. Kereszteződések kivétel, mert fekete színű, jobban beleolvad az útba, és a többi közlekedő nehezen veszi észre. Sávot kell váltani, látják villog az irányjelző egyből udvariasabbak, beengednek. Parkolásnál sokkal türelmesebbek. Parkolóban erre is rávágják az ajtót. :)

Ki kell tenni a nagy matricát hátra:
"Fedélzeti Kamera!"
Hidd el, csodát tesz.

Még három évtizeddel ezelőtt volt egy trabim, és egy volvóm...
ha trabival mentem, toltak, néha előztek(csak Budapestről beszélek), de ha a volvóval mentem, akkor nem volt semmiféle tolás...
nos ez a nagyautó/kisautó "konfliktus" mindig is volt, van, és lesz...felesleges ezen tépelődni.

Napi szintű jelenség, saját példa:
Skoda Fabia: tolnak hátulról, előznek (akkor is, ha gyorsabban megyek), kihajtanak elém mellékútról, mikor már közel járok a kereszteződéshez, dudálni viszont ritkán szoktak, igaz okot nem nagyon szoktam adni rá.
BMW E39 sedan: nem tolnak hátulról, max elvétve ritkán próbálkoznak, előzni szinte soha senki, nem hajtanak ki elém féktávon belül mellékútról, soha nincs dudálás.
Szóval igen, valós jelenség ez. Kisebb autókkal frusztráltabbak sokan, nagyobb autókat jobban tisztelik.

Én úgy tapasztaltam,(mivel külföldi rendszámmal látogatok Magyarországra, igy nem tartanak Magyarnak) hogy a nagy személyautók erös montrokkal megakarják mutatni, hogy ö bizony 200-al is tud menni a föuton, az ö kocsija jobb, gyorsabb, stb.
A kis autók soförjei meg kivágnak elém a körforgalomba, útkeresztezödésekben, tolakodnak, mert bezzeg ö még oda befér.
Azt vonom csak le ezekbök, hogy szinte majdnem minden magyar soför tele van komplexusokkal. Tisztelet a kivételnek.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!