Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell két különböző...

Hogyan kell két különböző izzót összekötni?

Figyelt kérdés
Azt akarom megcsinálni az autómon, hogy amikor fékezek, a ködlámpa is világítson, kevesellem a féklámpa fényét. Tehát a féklámpát szeretném rákötni a ködlámpára. Csak azt nem tudom, ha a ködlámpát felkapcsolom, a féklámpa is világítani fog-e egyfolytában.

dec. 7. 16:52
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
72%
Ne csinálj ilyet, illegális átalakítás, ha megállítanak elveszik a forgalmit. Mellesleg a ködlámpa köd nélkül vakít mint állat. Polírozd inkább a fényszórót.
dec. 7. 16:55
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem kioktatást szeretnék, hanem hasznos választ. Akkor is erősebben világít a ködlámpa, ha 21 wattos izzó ugyanúgy benne?
dec. 7. 16:58
 3/15 anonim ***** válasza:
71%
Erősebb és nincs tompítva sem, hogy ne a szembe világítson, mint a tompított. Ennyi erővel menjél refivel, az is vakít. Nem kioktatás, csak illegális átalakítást akarsz ugye, ami nem legális benne van a nevében.
dec. 7. 17:20
 4/15 anonim ***** válasza:
57%
Itt nem a kioktatásról van szó, vagy akármiről, de nem értem, miért kevesled a fényerejét? Inkább arra koncentrálj hogy a probléma meg legyen oldva, vagy a fényszóró matt eléggé, vagy valamiért gyengébb áramot kap és azért nem világít az izzó, vagy maga az izzó van már oda, bármi lehetséges. Nekem az segített ebbe hogy kicseréltem az izzót, ugyan is amikor kiszedtem láttam hogy a sok használat miatt már rendesen elfeketedett az izzó búrája egy ponton és azért volt halványabb a kelleténél. Meg persze a lámpatest belül vastagon poros is volt. Egy alapos takarítás, izzócserével egybekötve látható javulást hozott és nem kellett semmi mást leszedni, meg komolyabb szerelést sem kellett csinálni. A ködzáró fény meg vakít, és zavaró tud ám lenni. Egyébként ha kókányolsz akkor műszakin sem fog átmenni emiatt az autód. Ha esetleg sötétített a fényszóród akkor cseréld ki normálisra, mert az sem legális ám, csak még nem buktál le és nem szólt érte senki.. Meg megsúgom hogy ha túlságosan vakítasz azért is kivehet a rendőr és lehet belőle gondod.
dec. 7. 17:27
 5/15 anonim ***** válasza:
71%

"Akkor is erősebben világít a ködlámpa, ha 21 wattos izzó ugyanúgy benne?"

Nem. Más a fénykévéje, de a fényárama nem nagyobb. Az összekötésnél pedig először le kell kötni a ködlámpa pozitív vezetékét, le kell szigetelni a szabadon maradó vezetékvéget, majd a féklámpaizzó pozitívjával kell összekötni egy másik vezeték segítségével. Így fékezéskor világít a ködlámpa is, a ködlámpa felkapcsolásakor pedig nem történik semmi, nem világít a féklámpa.

Ettől függetlenül én sem ajánlom az átalakítást, valószínűleg a féklámpa fényerejét is helyre lehet hozni. Sokszor segít egy új izzó, a csatlakozások korróziómentesítése (jó pár tized V tud esni egy korrodált foglalaton, ami látható fényerő-csökkenést eredményez), a lámpa belső takarítása, de ha ez sem elég, léteznek emelt fényerejű 21 vagy 21/5 W-os izzók is, amiknek nem zavaró a fénye, viszont láthatóan erősebb. És még a ködlámpád is megmarad, ráadásul a rendőr sem köthet bele, hiszen egy ilyen átalakítással az autó már nem felel meg a közúti közlekedéshez szükséges műszaki követelményeknek. Igen, nem nagy ügy, de a jogszabályt szó szerint értelmezve már nem okés a dolog.

dec. 7. 17:28
 6/15 A kérdező kommentje:
Mit jelent az, hogy más a fénykévéje?
dec. 7. 17:33
 7/15 A kérdező kommentje:
Gondolom, hogy jobban bántaná a szemet, hiába ugyanúgy 21 wattos.
dec. 7. 17:36
 8/15 anonim ***** válasza:
A hátsó ködlámpát akarod össze kötni a féklámpával.?
dec. 7. 19:01
 9/15 A kérdező kommentje:
Igen.
dec. 7. 19:15
 10/15 anonim ***** válasza:
Jaaa nehogy vegyél emeltfényű izzót a féklámpába...inkább kokanyolj 🤣
dec. 7. 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!