Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ráköthetek egy 74Ah akksira...

Ráköthetek egy 74Ah akksira egy 1500W-os invertert?

Figyelt kérdés
Szevasztok, ráköthetek egy 74Ah autó akkumulátorra (2 akksi van az autóban, egy elöl, ez pedig hátul) egy 1500W-os invertert 230V-ra? Munkára kell

nov. 15. 11:39
 1/8 anonim válasza:
Rákötheted, de kérdés mire kell? 1500W az inverternél névleges, sosem fog annyit leadni még a pure sinus-os sem.
nov. 15. 12:09
 2/8 BeefEater ***** válasza:
100%

Elvileg rá. Gyakorlatilag ez egy nagyon rossz ötlet.

Tegzük fel, hogy a két akkumulátor nem párhuzamosan van kötve, hanem a második csak akkor töltődik, amikor jár a motor. Akkor először azt kell megnézned, hogy mi az, ami csak a második akkumulátorról megy és hogy a DC-DC töltő elég erős-e ahhoz, hogy normál használat után visszatöltse.

Ha a két akku párhuzamosan van kötve, akkor egyszerre fognak lemerülni.

Az autóban lévő indítóakkumulátor nem igazán alkalmas ciklikus használatra (munkakku), az élettartama jelentősen lerövidül ilyen jellegű felhasználás mellett. Az újabb (start-stop-os) autókba valók ezen a téren jelentősen jobbak, de nem erre valóak.

Arról nem is beszélve, hogy az 1500W az több, mint 100A lesz 12V-on, tehát a kábelezés nem lesz triviális és ha ki is használod az 1500W -ot akkor kb 20 perc üzemidőre lehet számítani.

A válasz röviden: végül is igen.

A válasz kicsit hosszabban: lehetőleg ne csináld.

A válasz még hosszabban: Nézd meg, hogy a lakóautósok hogy csinálják, sokaknál nem ritka a 3kW sem, a youtube tele van építős videókkal.

nov. 15. 12:11
 3/8 A kérdező kommentje:
Kösz a válaszokért, lehet elég lett volna egy gyengébb teljesitményű is, azt kifelejtettem, hogy munkával kapcsolatban csak arra kell, hogy kiprobáljak 24V-ra működő, max. 2 ampert fogyasztó eszközöket fél perc időtartamra
nov. 15. 12:20
 4/8 anonim válasza:
#2 tökéletesen összefoglaltad! Pont nekiálltam, hogy bővebben kifejtsem, de megelőztél, szépen összeszedted a lényeget. 1-es voltam
nov. 15. 12:23
 5/8 BeefEater ***** válasza:
Akkor hagyd az invertert. Tudsz venni DC-DC átalakítót mondjuk Aliexpressen. Bedugod a szivargyújtóba és általában egy másik, de már 24V -os szivargyújtó kimenete van.
nov. 15. 12:39
 6/8 A kérdező kommentje:

Sajnos már megvettem, még régebbről megvan az inverter, 2db-van, az egyik 1500W a másik 300W. A 300W szivargyújtóról az 1500W csak aksiról megy.

Tehát ha 24V-os max. 2-2,5A dolgokra kellene, akkor elég lenne a 300W-os is?

Persze még be lenne kötve 230-24V átalakitó is

nov. 15. 12:46
 7/8 BeefEater ***** válasza:
Elvileg igen, de sok értelme nincs. Ha házilag gyártod, akkor a szükséges átalakító kb 3000Ft, például: [link] (nézz körül, van ezer másik ilyen).
nov. 15. 13:06
 8/8 A kérdező kommentje:
Nemszükséges de köszönöm, van otthon 24V-os átalakitóm, lemértem úgy néz ki kibirja a rendszer
nov. 15. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!