Ez szabalytalan vagy nem?
Fo ut, 90es tabla.
Elottem 75-78al megy egy auto, megelozesnel kb 110ig gyorsitok,utana vissza 90korul,az szabalytalan elozes a sebesseg miatt vagy nem?
Az oke, csak a mogottes logikat nem ertem,hogy ebben az esetben miert nem haladhatom meg a 90es sebesseghatart?
Pl egy lerobbant auto zarovonalos szakaszon(elozni tilos) ott miert hagyhatom figyelmen kivul ezt a szabalyt? A lassan halado jarmunel miert nem alkalmazhatom ezt?
A Kresz magyarázat foglalkozik ezzel is. Szóva ha valaki 75-el megy előtted, akkor ugyan örjönghetsz, de nem lesz a pali szabálysértő.
*Indokolatlanul lassan haladónak azt kell tekinteni, aki szubjektív okból való folyamatos lassú haladásával a forgalomban részt vevő járművek egyenletes és folyamatos haladását akadályozza. Autópályán és autóúton, ha a 25. § (1) bekezdéséből más nem következik, kényszerítő ok nélkül 60 km/óra sebességnél lassabb haladást indokolatlanul lassú haladásnak kell tekinteni.*
"egy lerobbant auto zarovonalos szakaszon(elozni tilos) ott miert hagyhatom figyelmen kivul ezt a szabalyt? "
Ott kikerülés történik, nem előzés. A Kresz valóban csak annyit ír, hogy "a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad". Slussz, nincs kivétel. Az oktatás során viszont elmondják, hogy kivételes esetekben mégis átléphető, pl,. az említett lerobbant autót kikerülni.
"60-70es tempoval menni egy 90es fouton szerintem nagyon balesetveszelyes"
Érdekes. Tehát ha egy teherautó/busz/utánfutós betartja az általános 70-es korlátozást, akkor ezzel balesetveszélyt okoznak?
Nem lehet, hogy inkább azok a sofőrök balesetveszélyesek, akik egy lassabb jármű utolérésekor önkéntelenül kamikaze előzésbe kezdenek?
25.
Nem engedi meg a kresz. Bele kell írni. Mert ez így csak csemegézés a szabályok közül, mármint, hogy engedek magamnak pár kivételt.
Megjegyzem, a főutakon tízezerszámra közlekedő kamionokra 70-es seb.határ vonatkozik. Velük mit kezdesz kérdező?
(az más kérdés, hogy a legtöbbje pont szájbafossa a 70-es előírást...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!