Mit kellett volna ebben a kereszteződésben csinálnom?
Rengetegszer voltam ennél a kereszteződésnél, de ilyen még nem történt velem.
Egy olyan sávban voltam, ahonnan egyenesen és jobbra lehet kanyarodni. A jobbra kanyarodókat ráengedi a gyalogosokra. Mind a gyalogos, mind az autók lámpája nagyon rövid ideig zöld. Egyirányú útra kanyarodik rá a jobbra kanyarodó, ahol 2 sáv van. Általában sikerül úgy helyeződni a kanyarodó kocsiknak, hogy mindkét sávra fordulnak rá, így ha eltűnnek a gyalogosok, gyorsan el lehet menni. De most az elől lévő kocsik úgy helyeződtek el, hogy libasorban álltak a kocsik. Én voltam az utolsó, 4. kocsi. Nem éppenhogy sárgán mentem át, hanem full zöld volt még. Nem éppen átmentem a lámpa alatt, hanem legalább vagy 2 kocsi távolságra voltam már a vonaltól, de még csak éppen az utca sarkán.
Amint elfogytak a gyalogosok és el tudtunk indulni, balról elindultak az egyenesen haladók is. Ilyen még nem történt, általában éppenhogy, de el szoktunk tudni előttünk menni, max nem tudnak kilőni, hanem lassan indulnak el. Ilyen még sohasem volt, hogy szinte merőlegesen érkeznek ránk (nem full egyenes az út, hanem van az egyenes menőben egy hullám, így nekem oldalról közeledtek).
Elől egy Wolt motoros futár ment, aki megállt előttem és elkezdett ordibálni és mutogatni, hogy mit csinálok.
Mit kellett volna csinálnom?
Nem tűnik életszerűnek, hogy várakozzak a zöld lámpánál, amikor 3-4 kocsinak való hely is van az előttem haladó és köztem.
Megint nem tűnik életszerűnek, hogy maradok ott ahol beragadtam vagy hátrébb tolatok, hogy el tudjon menni az egyenesen haladó kocsisor. Majd utána betippelem, hogy mikor lesz zöld, mert ugye méterekkel mögöttem van már a lámpa.
A KRESZ szerint nem hajthatsz be a kereszteződésbe addig, amíg nem vagy biztos abban, hogy el is hagyod addig, amíg zöld van. Életszerű vagy sem, a szabály az ez. Persze maga a közlekedés nem így működik. Nyilván érzékelted, hogy már elindultak a másik irányból. Nos, ilyenkor szívás, de ha nem akarsz eléjük kivágni, mert nem tudsz úgy gyorsítani, akkor ott állsz, amíg jönnek, mintha egy elsőbbségadás kötelező táblánál állsz (ha jól gondolom az is van ott egyébként - a lámpa nem működésének esetére). Nem kell betippelni a zöldet neked. Elfogynak az autók és biztosan nem jönnek, akkor mész. Egyébként meg úgyis jönnek az autók mögötted a következő zöld miatt...
(Egy Google maps link amúgy segíthet megérteni a pontos helyzetet)
Linket nem tudok küldeni, de Debrecen, Apolló mozi előtt.
“Nos, ilyenkor szívás, de ha nem akarsz eléjük kivágni, mert nem tudsz úgy gyorsítani, akkor ott állsz, amíg jönnek” A mi kocsisorunk mozgásban volt, amikor ők megérkeztek, az én kocsi orrom is már bent volt a kereszteződésben, szóval ha megálltam volna akkor is biztonságosan sávon belül nem tudtak volna kikerülni. Nem érzem úgy, hogy kivágtam/kivágtunk volna eléjük, hisz láthatták, végignézhették, hogy a zebra miatt minidugó alakult ki. Már ott voltunk, nem akkor jelentünk meg. Max. 2 másodpercet kellett volna még, hogy ott se legyünk.
"Mit kellett volna ebben a kereszteződésben csinálnom?"
Be kellett volna tartani a KRESZ-t.
A KRESZ azt mondja, amit 1-es írt a kereszteződésbe behajtás, elhagyás, stb.
De ha ez nem jön össze, akkor ott kell állni ahol vagy és csak annyit és akkor előre menni, amennyit a gyalogosok és az útjogos autók pozíciója megenged. Persze a zöldet kapók dudálnak majd, mintha 10 évet vettél volna el az életükből. :-)
De ezzel nem tudsz mit kezdeni. Egy bonyolultabb tolatási próbálkozás csak fokozná a zűrzavart. Ha csak egy kicsit kell tolatni, van hely és nem balesetveszélyes, akkor hátrafele is kitérhetsz. Az, hogy nem látod a zöldre váltó lámpát, nem számít. Majd a lámpát látó, mögötted levők megindulnak és ők is dudálnak. :-)
1.
Ez azért így túl sarkos. Pl ha telizöldnél balra akarsz menni, de szemben is áll a sorral, igenis behajthatsz középre és vársz ott, amíg onnan is nem akar valaki balra menni, vagy át nem engednek. Pedig benne van a pakliban, hogy mind egyenesen jön és csak a pirosnál fogynak el, és így te sem zöldnél fogsz onnan eltakarodni. Ennek ellenére ez annyira így van, hogy még le is van írva ez az eset, mint példa arra, hogy járművet mikor szabad (sőt kell) jobbról előzni.
A gyakorlatban tehát ez a nem tudom elhagyni a kereszteződést arra vonatkozik, hogy nem állok be a többi nyakára a kereszteződésbe, pláne pl rá a zebrára, ha előttem szemmel láthatóan dugó van, beállt a sor 100 métert, vagy alig-alig halad. Ellenben ha csak azért nem tudsz menni, mert a gyalogosnak megadod az elsőbbséget, de utána meg szabad a pálya, az nem ez a helyzet. Eleve van egy csomó kereszteződés, ahol a gyalogos zöld, meg az autós zöld együtt vált, ha kicsit nagyobb a gyalogosforgalom ilyen kereszteződésbe soha nem is szabadna behajtani, mert a gyalogos nem fogy el, amíg nekik nem lesz piros, tehát te is ott maradnál mindig.
Ha jól gondolom, akkor a piros és korall (vagy miatököm színű, de szerintem Honda Jazz :)) autó lennél te. Főleg utóbbi.
Igen, itt necces, mert valóban nem életszerű a zöldnél várni, míg ott 30m-re nem lesznek gyalogosok. És persze mire odaérnél, ismét lennének. Nos mielőtt elindulnál, nyilván elnézel balra, hogy jönnek-e, nem csak úgy bemész eléjük. Ha nem jönnek, akkor mész. Ha jönnek, akkor vársz.
Itt talán látszik is az utcaképen, hogy a szürke kocsi is jobbra kanyarodik, de élelmes és jól helyeződik. Most ez maradt el az előttem lévőktől, egyik se állt be a belső sávhoz (én abban a helyzetben nem tudtam volna biztonságosan megkerülni őket, nem voltak annyira lehúzódva, mint a miatököm színű autó). Ez volt talán a legnagyobb probléma, ezek szerint így nincs elég idő az átjutáshoz.
Másik utcaképen láttam olyat, hogy kb. 6 másodpercről számol vissza, mikor zöld lesz. Aki ismeri ezt a lámpát, az tudja, hogy semeddig se zöld, így haladni kell, nem igazán van mérlegelési idő/lehetőség, mert gyalogos mindig jön. Szerintem kb. szinte amikor a 6 másodperc letelik az autóknak, a gyalogosoké is elkezd villogni. És akkor jön, hogy a villogónál megjelenik-e még valaki, aki gyalog, biciklivel átrohan. Még talán a mozi felől jövőket lehet is látni, de a mozi másik oldalánál van biciklisáv, ott teljesen hirtelen feltűnhetnek, a másik oldalról jövőket meg szinte esélytelen látni a lámpa vonalában.
(Furcsa ez az utcakép. Nem értem, hogy lehet pirosból 1 másodperc hátra a google view kocsinak, úgy hogy közben még a többi kocsi a kereszteződésben van. Ebben a helyzetben épphogy pirosra kellett, hogy váltson)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!