Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Turbót ilyen motorba?

Turbót ilyen motorba?

Figyelt kérdés
Adott 1 Aprilia af-1 futura 50es de furva van nicasilozva stb... lehet rá turbót tenni? és ha igen linket adtok róla h menyi és stb..
2010. nov. 2. 10:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
:D:D:D:D:D:D:D:D
2010. nov. 2. 11:14
 2/11 anonim ***** válasza:
több százezer forint.
2010. nov. 2. 11:14
 3/11 anonim ***** válasza:
szólj ha kész!
2010. nov. 2. 11:15
 4/11 anonim ***** válasza:

Persze, hogy lehet. Gumipókkal fel kell fogatni a farokidom végére, hogy messzire látsszon. Csak vigyázz, le ne essen, mikor kátyúba hajtasz!

A valóságban: lehet, csak nem érdemes. Mindenféle belsőégésű motorra lehet turbót szerelni, csak soknál semmi értelme nincs. Az AF-1 kis, egyhengeres motorja elég kevés kipufogógázt termel, vagyis kis méretű feltöltőre van szükség, amely nem fojtja meg a motort. Viszont az egyhengeres kétütemű motor nem szerencsés abból a szempontból, hogy fordulatonként csak egy munkaütem van, így a kipufogógáz nyomása nem kellően stabil, a turbinakerék nem tud állandó fordulatszámra beállni, ami kivégzi a csapágyazását. Ezen kívül a (gondolom) frissen beszerelt dugattyút is ki kellene hajítanod egy erősebb, kovácsolt (esetleg titánötvözetű) miatt, a hengerfejet is át kellene alakítanod, hogy alacsonyabb legyen a sűrítés, a hajtókart és a főtengelyt is erősebbre kellene cserélned és növelned kellene a vezérlési időket, illetve a csatornák keresztmetszeteit, hogy a bepréselt több levegő eljusson mindenhová. A gyújtást és a keverékképzést sem árt felkészíteni, mert nem feltöltött motorhoz találták ki őket (a karburátort kifejezetten érdekes dolog átalakítani). És akkor a legfőbb probléma még nem is került szóba: a kétütemű motorok nagy mértékben hasznosítják a vezérlésnél a gázlengéseket. A munkaütem előtt felfelé tartó keveréket a kipufogóból érkező nyomáshullám tartja a helyén, a forgattyúsházat a felgyorsított gáz tölti túl és így tovább. Ezt egy turbófeltöltő tökéletesen elrontja, mert a kipufogóba belelóg a turbinakereke, mindenféle nyomásváltozásokat létrehozva (de leginkább fojtva a motort), a szívóoldalon pedig a kompresszor borítja fel az áramlási rendszert. Ahhoz, hogy minden újra működjön és ne húzzon ki a keverék dolgavégezetlenül a kipufogón (vagy egyáltalán bejusson a motorba), alaposan át kell alakítanod a vezérlést és a henger áramlási viszonyait. Ráadásul az is meglehet, hogy egyes vezérlési időket csökkentened kell, ami kicsit problémás - a csatorna falát kireszelni nem nehéz, de szűkebbre venni nem is olyan egyszerű.

És ez még csak a motor átépítése volt, a hűtőrendszerről, az erőátvitelről, a fékekről és a futóműről szót sem ejtettem, pedig ugye azzal illik kezdeni, hogy ne fejreállás legyen az első próbaút vége. Erre egyébként megfelelő felkészítés mellett is van esély, mert a turbós motorok karakterisztikája egészen más, mint a szívóké: alacsonyabb fordulaton működnek, de nyomatékosabbak és a nyomatékuk a turbófeltöltő felpörgése után hirtelen épül fel. Vagyis kicsit "hátbavágós" jellegűek, ami motorozás közben nagyon kellemetlen tud lenni. Nem mellékesen: az AF1 már gyári állapotában sem biztos, hogy belefér a segédmotoros kerékpárok kategóriájába, erősítés után meg főleg nem...

2010. nov. 2. 11:20
 5/11 anonim ***** válasza:

Ne lógj, inkább takarodj az iskolába:D

Ekkora baromságot régen hallottam, de legalabb lesz ma min szarrá röhögnünk magunkat:D

2010. nov. 2. 11:21
 6/11 anonim ***** válasza:
0%

Most a sok okos ember az röhög rajtad. Én is tettem fel pár hete ilyen kérdést, engem is kiröhögtek. de én úgy gondoltam egy tesztet nekem megér. És láss csodát, sikerült. Elis mondom, hogy hogyan.

Első lépésben felmentem egy számítástechnikai bolt honlapjára, és megrendeltem a legerősebb CPU hűtőventilátort (..a kis mérete miatt). Ezt én 8990.- Ft-ért vettem. Fontos, hogy olyat vegyél, ami állítható és nem folytonos teljesítményű. Szétszedtem a motor légszűrő részét (Aprilia RX 50 1996) és a légszűrő alá, a szívó résszel párhuzamosan rögzítettem a hűtő ventilátort. Utánna az elektromos vezetékeket rákötöttem a gyújtás kábelére. kivettem a karbit, és a benzin fúvókát megnagyobbítottam 1,8 mm-el. Visszettem mindent a helyére, és utánna jött a gázbowden, itt egy kicsit többet kellett barkácsolni, hogy a szabályzót összehangoljam a gázkarral. Én egy régi hifinek a (tekerős) hangerőszabályzóját használtam, de betettem hozzá egy rugót is, hogy "visszahúzza" a bowdent. Ennek a szerkezetnek a bowdenjét hozzáforrasztottam a gázbowden és a különolajzás bowdenjének a találkozásához ( az Apriliáknál így van megoldva az olajzás ) és kész is lettem. Utánna kipróbáltam, és működött. A gyorsulása érezhetően jobb lett, erősebb lett a motor, ezért vettem hátra egy kisebb lánckereket (6600.- FT). A végeredmény a gyáritól jobb gyorsulás, 30-35-tel nagyobb végsebesség + mélyebb motorhang.

Ha gondolod a leírtak alapján teis megtudod csinálni.

2010. nov. 2. 12:58
 7/11 anonim ***** válasza:
Utolsónak: Mennyibe került a turbó?
2010. nov. 2. 13:54
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Ezen a CPU ventillátoros hülyeségen még jobban röhögtem:D:D:D Fokozzátok srácok:D:D:D
2010. nov. 2. 14:08
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
A CPU ventillátor semmit sem ér, ugyanis a motor sokkal erösebben szívja a levegöt, szimplán azért megy jobban, mert 1,8 mm-el nagyobbra csináltad a fúvókát, így több anyagot kap.
2010. nov. 2. 15:45
 10/11 anonim ***** válasza:
1,8 mm-es növelés a főfúvókán? Az igen! Csoda, hogy beindult... Gyakorlatilag a kétszeresére növelted az átmérőt. Ettől lehet, hogy nagy fordulaton jobban megy, de a CPU hűtőventillátora édeskevés a teljesítmény növeléséhez. Sokkal kisebb a légszállítása, mint amit a motor igényelne, ezért inkább fojt rajta.
2010. nov. 2. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!