Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tönkretettem a váltót azzal,...

Tönkretettem a váltót azzal, hogy szándékosan lefullasztottam hatodikban?

Figyelt kérdés

Céges J Astra 1.7 cdti, mésfél éve kezdtem vele dolgozni, annó 480e kilométerrel vettem át, én pedig 40ezret nyomtam bele. Már az elején is feketén füstölt kicsit, de a fogyasztása jó volt, kb 6 liter körül. Az utóbbi 2-3 hónapban megnőtt a fogyasztás 7.5 literre és jobban is füstölt. Tegnap városi tempónap elkezdett hirtelen nagyon csúnyán kalapálni, a fordulatszám magától 1400-2200 között ingázott anélkül, hogy a pedálhoz értem volna és le sem tudtam állítani. A kulcsot is kivettem és nem állt meg a motor, úgyhogy álló helyben hatodikba tettem és a féken állva lefullasztottam. A lefullasztáskor volt egy mégnagyobb csattanás, és a motor alól elkezdett folyni az olaj. Később a szerelőnél kiderült, hogy a turbó miatt kelt önálló életre a motor, és az egész hajtáslánc kuka, mert a lefullasztástól eltört a váltóház, és abból folyt a végén az olaj.

A motor egyébként is gazdasági tk a turbó miatt, de a főnököm szerint a váltó az még menthető lett volna, és én tettem tönkre amiért lefullasztottam. Merthogy mint utólag kiderült, az lett volna a szakszerü leállítás abban az esetben, ha a lészürőháznál elzárom a levegó útját.

aug. 13. 21:27
 1/7 anonim ***** válasza:
49%

Nem. A váltót nem hülyék tervezték, és az sem egy utolsó szempont, hogy egy nyomatékos motorra akkora váltót tervezek, ami elbírja azt a motort, akár 480 ezerig is, mint az ábra mutatja.

Hogy felkapta az olajat, azzal még szerencséd is volt, hogy nem öngyilkoltam meg magát, mint egyes BMW-k szokták ilynkor.

aug. 13. 21:34
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem megy az tönkre egy lefullasztástól. A főnök csak rád akarja hárítani a karbantartás hiánya miatti károkat. Ne hagyd magad és lehetőleg ne dolgozz ilyen helyen. Amúgy is céges autón max. önrészt kell fizetned, ha te okozod a kárt, de ez esetben nem a te hibád, hanem a karbantartás hiánya.
aug. 13. 23:29
 3/7 anonim ***** válasza:
35%

Lehetséges, igen.

Viszont a motort lehet, hogy megmentetted ezáltal.

aug. 14. 00:03
 4/7 anonim ***** válasza:
Ez nem a te hibád.
aug. 14. 08:12
 5/7 anonim ***** válasza:
Elég gazdag cég lehet, ha félmillió km-es autó lecserélésére nem telik. Itt már nem az volt a kérdés, hogy letérdel-e majd látványosan valami, hanem hogy ezen a héten vagy csak a jövő héten.
aug. 14. 17:10
 6/7 anonim ***** válasza:
Négyes golfban bontottam már szét 1.9tdi alh blokkot, ahol ugyanígy a turbó kapta fel az olajat. Az is csak 4-5másodpercig járt így, aztán lefullasztották, de már nem volt menthető. Nagyon rövid idő alatt ledarálja saját magát a motor ilyenkor, szerintem ez a legtöbb esetben gazdasági tk. Az meg nonszensz, hogy a légszűrőháztól folytsd le ilyenkor. Mire felynitod a gépháztetőt és lefejted a levegőszűrőt, már rég kakukk a motornak. A legjobb amit tehettél azt megtetted, lefullasztottad.
aug. 14. 19:34
 7/7 anonim ***** válasza:
Jól tetted amit csináltál, ebből nagyobb baj is lehetett volna, ezt hívják úgy hogy "run away" rengeteg videó van a youtubeon régi dízelekről. Szar a dugattyúgyűrű, és a keverék leszökik a karterbe, és elkedz az olajjal keveredni és visszajut az égéstérbe, és táplálja a motort, hiába próbálod leállítani, addig megy ameddig ki nem könyököl valamelyik dugattyú. Csak úgy lehet leállítani hogy felváltasz a legmagasabb fokozatba, vagy lefojtod a motort, hogy ne kapjon oxigént, akkor megáll.
aug. 16. 21:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!