Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Sok régebbi autón miért...

Sok régebbi autón miért nincsen fejtámla?

Figyelt kérdés

A 70-es évekbeli kocsikra gondolok, és az azelőttiekre. Miért hiányzik a fejtámla? Sokkal fárasztóbb és kevésbé biztonságos így a vezetés, pedig ez nem egy nagy technikai vívmány.

Illetve a másik kérdés, hogy miért van egyes régebbi autókon csak baloldali (vezetőoldali) visszapillantó tükör az alacsonyabb felszereltségű példányokon? Annyival olcsóbb volt így? Nem vált ez a biztonsági előírások hátrányára?

2024. júl. 9. 11:37
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Mert nem volt kötelező/elvárás.

Minden funkció így működik, egy ideg nem is létezett, mert nem volt rá igény. Aztán vagy biztonsági, vagy kényelmi megfontolásokból elkezdték bevezetni, majd kötelezővé tenni.

Egyébként nem tudom mi a fárasztó benne. Vezetés közben nem támasztod neki a fejed. Balesetveszélyesebb nyilván.

2024. júl. 9. 11:44
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Vezetés közben az ember elég ritkán használja a fejtámlát. igazából az azért van hogyha seggbeverik a kocsit, akkor ne essen le a fejed.
2024. júl. 9. 11:48
 3/6 anonim ***** válasza:
Sok régebbi autón csomó minden nincsen. De van régi és meglepően jól felszerelt autók is.
2024. júl. 9. 11:48
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, így már értem! Vezetés közben valóban nem támasztom a fejemet, de az utasoknak sem volt fejtámla, ezért merült fel a kérdés.
2024. júl. 9. 12:09
 5/6 anonim ***** válasza:
Utasok is max akkor használják, ha bepunnyadnak. :D
2024. júl. 9. 18:09
 6/6 anonim ***** válasza:

Mert akkor még nem tudták hogy balesetkor mindenkinek ki fog törni a nyaka.

Aztán amikor mindenkinek minden balesetkor kitört a nyaka, akkor minden kocsiba elöl hátul felszereltek fejtámlákat.

Hogy miért nem volt jobb oldali tükör?

Amikor én kicsi voltam, nem voltak még autópályák, sem kétszer kétsávosak, sem kanyarodósávok sem.

Így nem kellett sávot sem váltani. Minek is kellett volna jobb tükör, ezenkívül pedig ki lehetett látni az autókból teljesen.

Maximum annyi, hogy sok volt a bringás akik ugye az úttesten tekertek. (Nem volt brigaút külön, de még sáv sem), és ha kimentél az utcádból a gyűjtőútra (három számjegyű), na azt már országútnak nevezték. Úgyhogy abban az időben rengeteg biciklist elgyúrtak. Tulajdonképpen bárhol közlekedhettek. Igaz, autó sem jött szembe csak hébe hóba, nem volt nehéz kerülgetni a cangásokat. Pl simán letekert bárki a balatonra főúton. Sőt, csoportok, osztálykirándulók vonultak libasorba balcsira bringával.

aug. 11. 06:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!