Milyen első segédmotoros kerékpárt vegyek?
Én ezt úgy mondom, hogy segédmotorral kezdtem:
NE kezd azzal! Baromi jó dolog a segédmotorozás, én is nagyon szerettem - de max 14-15 éves korig. Ez arra jó, hogyha ennyi idősen szeretnél motorozni akkor meg tudod tenni legálisan. Ennél többre viszont sajnos nem. Gyenge, kicsi, erőtlen, középtávon meg kényelmetlen. Városban még csak-csak tudsz vele menni, főúton és lakott területen kívül meg egyenesen veszélyes. Mondom ezt úgy, hogy 4 és fél szezont egy Piaggio robogóval toltam le 14 és 19 éves korom közt, ami bivaly erőben volt, haverok 70-es 80-as hengerű motorjait simán legyorsultam vele. Sőt, én azt mondom, ha minimális érzéked van hozzá akkor az A1-et ki is lehet hagyni, azt is nagyon hamar (1-2 szezon max) ki fogod nőni. Ha megcsinálod az A2-es jogsit utána nem feltétlen muszáj egyből azt kimaxolni 48 lóerővel, vannak 25 kw-os gépek is.
Ha olyan városban élsz, ahol nem gyúrják el a robogósokat, akkor kezdésnek inkább az 50ccm-et javaslom.
A városi forgalmat tanulni teljesen jó, hozzászoksz a dinamikához, ráérzel a kanyarokra, és ha perecelsz egy ilyennel, kevésbé töröd össze magad.
Másrészt meg ha mégsem neked találták ki a motorozást, nincs akkora bukta, mint ha 125-ösből akarsz kiszállni.
Már csak a különbözeti vizsga több, mint egy 100-as. Amikor meg mocit akarsz venni, az is mélyen zsebbe nyúlós. 250e alatt nem nagyon találni még robogót sem, nem hogy váltóst. Egyszer kiszámoltam, alaphangon 4-500e lenne, ha most megcsinálnám a BA1-et és vennék egy robogót. Ha az A2-őt, akkor 6-700e. És akkor még mindig nem motoron ülnék, hanem egy használt 250-es tucat robogón.
Kezdésnek simán megteszi egy 100-130-ezres japán, vagy olasz kávédaráló. Ha nem jön be a kátyúk kerülgetése, az autók közelsége, hogy egyes autósoknak még kukás mellényben is láthatatlan vagy, akkor nagyjából ugyanannyiért el tudod adni.
Nem véletlen, hogy ritka a váltós 50-es motor. Sokkal egyszerűbb a röpsúlyos megoldás, és gondozás mentesebb is, ha jó minőségű alkatrészek vannak. A Simson már a maga idejében is elavult volt, mára meg méregdrága hozzá minden. Ha mindenáron váltogatni szeretnél, 250e körül már lehet kapni kis dirtbike-okat AM6-os blokkal. Nagyjából megvan a Simson érzés, csak megbízhatóbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!