Opel Corsa B-ez használhatom ezeket a nyomaték értékeket?
Adatok: Opel Corsa B, 2000 évj., 1.2 16v, x12xe motor, 5 ajtós, ferdehátú
Olajteknő tömítést szeretnék cserélni, egr szelepet tisztítani és egyéb mást, de nem szeretném túlhúzni a csavarokat. A neten ezeket az általános nyomaték értékeket találtam.
Használhatom ezeket?
- [link]
-s.c.r.i.b.d/document/442920505/CSAVAROK-MEGHUZASI-NYOMATEKA-pdf
(googleba másold be)
Az egr-hez ezt találtam.
Az olajteknőt sem kell letépni, ezeket kis 1/4-es racsnival húzom érzésre. Az egr csavar nyomatéka elég a teknőhöz is, ha nyomatékra húznád. A leeresztő csavar mellé meg oda van írva, igen bőven elég annyira!
Pontos értékeket AutoData nevű programból nézz, ha van ismeretségi körben.
"Opel Corsa B-ez használhatom ezeket a nyomaték értékeket?"
Simán. Bár olajteknő nyomatékokat nem látok köztük.
Pl. egy hasonló korú Fiesta pasztás olajteknőjére a szervízkönyv kétlépcsős 10Nm és 20Nm meghúzást javasol.
Egyébként, ha egyálatalán kézbeveszel egy nyomatékkulcsot és egy hasonló méretű csavar meghúzási nyomatékértékét használod, akkor már szakszerűbben jársz el, mint az autószerelők 90%-a, akik "érzésre" dolgoznak.
Kettő darab link van. Csak az oldal nem engedte berakni a linket.
A googleban első találat. Az ad lejárta után látható az online pdf.
Ott ezt írja:Olajteknő 10Nm
#3 Helyes 10Nm az jónak tűnik, az EGR-hez 8-at ír. Egy fém lapra aplikált gumi kéder tömít, a fém nem zömül.
#2 Hidd el aki napi rendszerességgel tekerget ilyet az "érzi", hogy mennyire kell lehúzni egy olajteknőt. Csapágyakat/hengerfejet/szíjtárcsát/kereket...stb(ahol számít) én is nyomaték/szög értékre húzok.
A túlhúzás béna szerelők/lelkes amatőrök sportja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!