Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mièrt nem lehet azt mondani a...

Mièrt nem lehet azt mondani a fèkfolyadèkra, hogy fèkolaj? Ezek szerint nem olajból lenne?

Figyelt kérdés
... vagy nagyrészük olaj, csak esetleg vannak olyan fékfolyadékok akik összetételüket illetően nem, vagy nem telejsen felelnek meg az olaj definíciójának?

máj. 10. 16:27
 1/10 anonim ***** válasza:
76%

Összetevői Glikol-éter, alkilén-poliglikol és glikol-éter-észter alapú szintetikus fékfolyadék.

Ez egyik sem olaj,sőt "Amikor fékfolyadékokról beszélünk, a „fékolaj” megnevezés megtévesztő, mert a legcsekélyebb olaj szennyeződés is tönkreteheti a fékberendezés gumialkatrészeit. "

máj. 10. 16:42
 2/10 anonim ***** válasza:
66%

Igen, a probléma pont az vele, hogy a fékfolyadék nem olaj.

Engem alapvetően nem zavar a fékfolyadék szó, az viszont annál inkább, mikor valaki okoskodik, hogy "nem fékolaj, hanem fékfolyadék". Oké, való igaz, a fékolaj nem olaj, szóval helytelen megfogalmazás, DE!

A szintetikus motorolaj sem olajból van, hiszen szintetikus, akkor a motorolajat is hívjuk motorfolyadéknak? Érdekes, a "motorolaj" szó ellen senki sem ágál. Ott nem jegyzi meg senki, hogy "🤓 A MOTOROLAJ NEM IS OLAJBÓL VAN 🤓". A flex miatt sem hisztizik senki, hogy az sarokcsiszoló, a Stihl miatt sem, hogy az láncfűrész, a Clorox miatt sem, hogy az fehérítő/hipó/nátrium-hipoklorit, A Zsilett az borotvapenge, a Crova az dugókulcs... sorolhatnám év végéig.

Nem, ezeknél érdekes módon nem okoskodnak. Csak a fékolaj szó veri a szemüket. Engem ez zavar. Felőlem hívjuk fékfolyadéknak, én is annak hívom, de akik nyálcsorgatva fitoktatják a hatalmas eszüket, mert a szaros életükben ennyi öröm jut csak, hogy az interneten próbálják magukat okosnak tettetni, azoknak az állkapcsát széttörném, aztán meglátnánk, hogy utána hogyan ugatnak még a helytelen szóhasználat miatt.

máj. 10. 16:55
 3/10 anonim ***** válasza:
48%
Konkrétan az autósboltok is használják a fékolaj szót, innentől kezdve próbáld meg elmagyarázni bárkinek, hogy az nem olaj. Sok sikert. Semmi köze az olajhoz, valaki elkezdte mondani rá és úgymaradt. Ez olyan mintha a fagyállóra azt mondanánk hogy fagyállóolaj.
máj. 10. 17:06
 4/10 A kérdező kommentje:

Hú, mindkettő válasz szuper.

A másodikon még nevettem is a végén :))

Köszönöm!

Amúgy tudok még egyet:

A gomba az nem növény, hanem gomba!!!!!!444!!!!!

máj. 10. 17:06
 5/10 anonim ***** válasza:
33%

Aki szedett már szét főfék/munkahengert, az tudja, hogy oda igenis olaj kell, mert kenendő asz összes alkatrész.

Méghozzá olyan, ami nem duzzasztja a gumit, és magas a forráspontja.

Ez a fékolaj.

Okostojások hívhatják tőlem málnaszörpnek is.

máj. 10. 18:23
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

Csak a kötözködő, másikat lealázó javítja ki a fékolajat fékfolyadékra...

...felesleges, mert tudjuk miről van szó...

kedves kérdező...a paradicsom sem zöldség, hanem gyümölcs...keress rá a pomológiában.

máj. 10. 18:50
 7/10 A kérdező kommentje:

Igen, akartam is írni a paradicsomot is.

Van is erre egy mondás, hogy okos az, aki tudja, hogy a paradicsom az gyümölcs, és bölcs az, aki nem rakja bele egy gyömölcssalátába :)

máj. 10. 22:01
 8/10 A kérdező kommentje:

Amúgy ez a felesleges okoskodás szerintem inkább oktatási intèzményekben jelenik meg. Pl műszaki iskolában lecsesznek ha azt mondod, hogy lyuk és nem azt, hogy furat...

Autósiskolában is..

Nem index... hanem irányjelző...

Nem kézifék.. hanem rögzítőfék..

És szintén lecsesznek ugye ha nem félfolyadékot mondasz, hanem fékolajat.

Én pl épp most csinálom a C-s jogsit és itt pl a légfékrendszer működését tudni kell, amivel nincs is gond, de pl ha azt meri valaki mondani, hogy a kompresszor feladata a sűrített levegő előállítása, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy a kompresszor a levegőt sűríti és feltölti sűrített levegővel a rendszert, azért is lecsesznek és még beléd is kötnek azzal, hogy ha levegőt állít elő a kompresszor, akkor a Marsra azt vinnék fel, hogy csináljon légkört :D

Egy kamionsofőrnek szerintem pont nem kell ennyire szakszerűen, szószerint tudnia ezt.. hanem az, hogy értse, hogy ha nincs elég tartálynomás, akkor az veszélyes lehet.

A második válaszolóval teljesen egyetértek, hogy ezt a hozzáállást szívlapáttal kellene jutalmazni :)

máj. 10. 22:09
 9/10 Szolovjov ***** válasza:
A benzint, gázolajat is helytelen üzemanyagnak hívni. Hiszen üzemanyag a hűtőfolyadék, ablakmosó folyadék és a motorolaj is. Hiszen a jármű üzemeléséhez szükséges folyadékok. A benzin, gázolaj, LPG, CNG ezek tüzelőanyagok.
máj. 12. 17:00
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Mondjuk ebben nincs igazad. Az üzemanyagok a tüzelőanyagok alcsoportja, tehát az üzemanyag szó magába foglalja azt, hogy tüzelőanyagról van szó. Az üzemanyag alcsoport a belsőégésű motorok körfolyamatának fenntartásához szükséges, vagy más szóval, amiből az energiát nyeri a körfolyamat fenntartásához. Tény, hogy egy közúti autó számára elengedhetetlen a motorolaj, a fagyálló, stb, azonban ezek csupán a motor élettartamát és hatásfokát javítják, de egyáltalán nem szükségesek a körfolyamat fenntartásához.

Például, ha hengerfejezek egy autót, akkor tuti hogy nem öntöm fel rögtön fagyállóval, mert először csak annyira rakom össze, amennyire feltétlenül szükséges a beindításhoz, meggyőződök róla hogy minden oké és csak aztán fejezem be. Nocsak nocsak, fagyálló nélkül is jár a motor, 5-10 másodperc alatt pedig az égvilágon semmi baja sem lesz, TEHÁT a fagyálló nem üzemanyag, mert nem feltétlenül szükséges az üzemeléshez.

A motorolaj már kínosabb kérdés, sokkal fontosabb, mint a fagyálló és bár már egy egészen rövidke üzemelés is elegendő a károsodáshoz olaj nélkül, akkor is üzemel olaj nélkül, tehát az sem üzemanyag.

Az ablakmosó meg aztán végképp nem, nem is értem hogyan gondolhatod azt komolyan.

máj. 12. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!