Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Megállhat így a rendőr?

Megállhat így a rendőr?

Figyelt kérdés

Olyan úton közlekedtem, ahol nagyjából 30 méterre van egymástól 2 lámpa, a két lámpa közötti szakaszon, pedig balról csatlakozik be egy út.

Az első lámpánál álltam elsőként a külső sávban, ahol 2 egyenesen haladó sáv van és 1 buszsáv (megálló igazából). A következő lámpánál van 2 egyenesen továbbhaladó és egy csak jobbra kanyarodó sáv a buszsáv helyett (buszokat hamarabb elengedi és azok álltalában egyenesbe átjönnek). Forgalmas útszakasz, szinte mindig torlódás van, sok kamionnal is.

Ahogy zöld lett a lámpa, mentem egy kicsit, majd index és át a jobbra kanyarodó sávba. Ekkora elém keveredett egy furgon (valószínű balról érkezett a becsatlakozó útról). Egyszercsak a furgon elkezdett lassítani és felállt félig kilógva az útpatkára (téren lévő park széle). Megállni és várakozni tilos tábla van. Többször rádudáltam, de persze nem indult el. Kikerüléset nem éreztem biztonságosnak, talán ki lehetett volna centizni, hogy elférjek mellette, de mivel a mellettem lévő sávban már nagy sebességre gyorsítva jöttek a kamionok, inkább nem próbáltam meg. A furgon 2 sarkában villogott kb 3x10 cm-s kis fények, ami nem volt túl feltűnő, hangjelzést nem adott. Amikor kiszállt a vezető, akkor láttam, hogy rendőr. Hátra se nézett, odasétált a parkban lévő 3-4 másik rendőrhöz, akik a padon ülőket igazoltatták talán (ezt már kikerülés után láttam).

Tudtommal a kresz szabályai a rendőrre is vonatkoznak. Ha ment volna a villogó és hangjelzést is ad, akkor állhatott volna meg. Vagy mégis csinálhat ilyet?

2024. febr. 27. 10:40
 1/8 anonim ***** válasza:

Azért itt vannak bajok, nem vetted észre a becsatlakozó úton érkezőt?

Kamion 30 m-en (valójában 15-ön, vagy nagyon rossz a szemmértéked) nem gyorsít fel sehova.

Egyébként pedig:

49. §

(4) A megkülönböztető fényjelzést – ha a jármű olyan helyen áll meg, ahol a megállás egyébként tilos – működtetni kell. Megkülönböztető hangjelzést álló járművön használni nem szabad.

2024. febr. 27. 10:49
 2/8 anonim válasza:
0%
Bizony, hogy vonatkoznak! Kéne egy fedélzeti kamera nekem is. Zsarunak mindent lehet? Azt szeretném látni, amikor megfordul és utánamegy a városban 150 nel száguldó fekete mercis maffiás kopasz tetkósoknak, azzal kell nagy rendőrnek lenni. Szánalmas ami van
2024. febr. 27. 10:59
 3/8 A kérdező kommentje:

“Azért itt vannak bajok, nem vetted észre a becsatlakozó úton érkezőt?”

Észrevettem, de akkor még haladt, semmi jele nem volt, hogy meg fog állni a tiltott jelzés ellenére. Az is lehet, hogy a belső sávban volt és onnan jött át. A lényeg, hogy nem egy már ott álló jármű mögött álltam meg.

“ Kamion 30 m-en (valójában 15-ön, vagy nagyon rossz a szemmértéked) nem gyorsít fel sehova.”

Csak én nem a mögöttem jövő kamionra gondoltam, hanem az egész sorra, ami már megindult addigra. 100-200 méteres sornak már van ideje felgyorsítani.

2024. febr. 27. 10:59
 4/8 anonim ***** válasza:

#3: Tehát simán meg tudtál állni a megkülönböztető jelzést használó jármű mögött, mert ő megállt ott, ahol teheti a szabályok szerint. Röviden és tömören újra, mert a jogszabály ide vonatkozó részét nem sikerült értelmezni. Ő ott és úgy megállhatott és igen, téged megbüntethetett volna minimum a dudálás miatt, ami indokolatlan volt. Persze jobb dolga is volt ennél és kész, rádhagyta.

Küldj már egy utcaképet, mert tényleg komoly szemmértékbeli gondok vannak. 100m alsó hangon 4 nyerges kamion. Jó kis zöld az, ahol 8 átfér úgy, hogy előtte 30 méterrel ott a következő lámpa

2024. febr. 27. 11:46
 5/8 A kérdező kommentje:

Ez maga a lámpánál:

[link]

A rendőrt jelöltem kékkel és R betűvel, a zöld autó meg az én helyzetemben van.

Itt van az útszakasz:

Itt még látszik az első lámpa. [link]

Az előző képnek a készülési helyén megfordulva meg még folytatódik az út.

[link]

Nem fotóztam be végig, de még jóval tovább folytatódik az út, ahonnan lámpa nélkül jöhetnek.

“Tehát simán meg tudtál állni a megkülönböztető jelzést használó jármű mögött, mert ő megállt ott, ahol teheti a szabályok szerint. Röviden és tömören újra, mert a jogszabály ide vonatkozó részét nem sikerült értelmezni.”

Gondolom 4-es te vagy 1-es is. Amilyen jogszabályt hoztál az álló járműről szól. De magára a megállásra szerintem nem. Mert ha működtette volna a hangjelzést is, mielőtt megáll, akkor számítok rá, hogy megállhat. Utána megáll és lekapcsolja a hangjelzést, akkor okés.

Nagyjából így nézett ki a fényjelzés, ahogy berajzoltam csak még magasabb volt a jármű, szóval még kevésbé látszódott:

[link]

Mivel sajnos még nincs nálam beszerelve fedélzeti kamera, így nem tudom visszanézni, de lehetséges, hogy menet közben és a megállás pillanatában még nem is volt neki felkapcsolva a fényjelzés se, hanem dudálás után kapcsolta fel. Illetve átlag civil furgon volt, abból se számíthattam arra, hogy rendőr lesz, csinálhat ilyen extra dolgokat.

2024. febr. 27. 12:24
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen, #1,4 voltam, csak nem lehett utcaképet berakni, szóval nem 30 m van a lámpák között, hanem 300. Ezt a részét engedjük el. Innentől kezdve, csak az a lényeg, hogy a rendőr szabályosan haladt-e.

Azt nem lehet véleményezni, hogy piroson hajtott-e át, de mivel befért eléd, minimum vitatható. A rajz alapján középre érkezett, majd kisorolt, te utána. Majd megállt, te meg tudtál állni mögötte, tehát se nem büntetőfékezett, és te sem vagy felelősségrevonható bármiféle követési távolság be nem tartás, vagy hasonló vétség miatt.

Megyünk tovább, indexelt? Nem tudjuk, mivel még csak jönni sem láttad, az indexelést nem lehet biztosra venni, szóval hagyjuk, megállt. Villog a fény, ahogy az kell.

Innentől kezdve, te vagy szabálytalan, hogy dudálsz. Pont. Vége a történetnek akárhogy is ragozzuk.

Az idézett jogszabály pedig jelen időbne fogalmaz. Tehát nem varázsütésre ottterem a tilosban a rendőr, hanem ott megáll. Ennyi.

Benézted, figyelmetlen voltál, többszörösen, nincs következménye, szabályt megtanulod és kész. Szerintem ennél jobban már ne gondold túl.

2024. febr. 27. 12:37
 7/8 anonim ***** válasza:
42%

Add le a vezetői engedélyed.

Közvetlen közelről nem vettél észre 3 darab 10 centis, villogót?

Mi a kérdés konkrétan itt?

“ Ha ment volna a villogó és hangjelzést is ad, akkor állhatott volna meg. Vagy mégis csinálhat ilyet?”

Ember..vannak olyan helyzetek hogy 10-20-30 percet állnak fény jelzéssel tilosban.

Szerinted akkor félórán át ordítani kéne a hangjelzésnek?

A mentős megáll tilosban, 2 órát dolgoznak egy betegen akkor két órán át üvöltsön a hang?

Tűzoltók 10 órán át oltják a tüzet és megállás nélkül üvölt a fülükbe a jármű?

Hát milyen logikád van neked.😂😂

“ Tudtommal a kresz szabályai a rendőrre is vonatkoznak.”

Igen. Vonatkoznak rá a KRESZ szabályai. Itt az a baj, hogy te nem tudod a szabályokat.

2024. febr. 27. 20:20
 8/8 anonim ***** válasza:

“De magára a megállásra szerintem nem. Mert ha működtette volna a hangjelzést is, mielőtt megáll, akkor számítok rá, hogy megállhat. Utána megáll és lekapcsolja a hangjelzést, akkor okés.”

Sherlock.

A megállásnak mi a franc köze van a hangjelzéshez?

A megállást azt irányjelzővel jelzi a Busz sofőr, mentős, rendőr, Orbán Viktor sofőrje. Miért kéne a megálláshoz hangjelzés?

A fény jelzés azért kell neki, hogy a megállni és várakozni tilos tábla alól mentesüljön.

Ennyi, vége a történetnek.

“ Egyszercsak a furgon elkezdett lassítani és felállt félig kilógva az útpatkára

Mert ha működtette volna a hangjelzést is, mielőtt megáll, akkor számítok rá, hogy megállhat.”

Tehát neked az, hogy lassít és feláll a térre az nem egyértelmű, hogy meg fog állni, de ha bekapcsolja a hangjelzést akkor igen. Te jó isten.

Hát ha látom előttem lassít egy autó, majd lassan felmegy a padkára, gondolom, hogy nem két kerékre akarja kapni az autót hanem megáll. Ráadásul bekapcsol kék villogót.

Veszélyes egy időzített bomba vagy te közöttünk.

2024. febr. 27. 20:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!