Hidegindítás után egy ezres turbóbenzines autó hamarabb melegíti fel az olajat mint egy ugyan akkora szívó társa?
Figyelt kérdés
Kérdés igazából nem nagyon kívánja hogy a megjegyzés rovatot nagyon cifrázzam. Pusztán elméleti a kérdés. Ugye egy turbó feltöltő azért elég sokat forog, szerintem még kis fordulaton is. A motorolaj átáramlik az alkatrészen, kenve és hűtve azt, ergó plusz egy forrás amitől a motorolaj hamarabb éri el az üzemi hőfokot. Ez csupán az én elméletem, nyugodtan ki lehet javítani, sőt várom is a hozzászólásokat nálam sokkal okosabb emberektől.jan. 18. 00:30
1/4 anonim válasza:
Igen, az olaj a turbót is hűti, ezzel melegszik az olaj, tehát gyorsabban melegszik az olaj. Hogy mennyivel, az kérdéses, ugyanis amikor a motor hideg, akkor a turbó is hideg, tehát minimális lehet a különbség.
2/4 anonim válasza:
Semmit nem jelent, a turbó meg szinte nem is dolgozik üres járaton.
3/4 anonim válasza:
Tapasztalataim szerint nem. Egy 800-1000ccm-es szívó motor kb. 3-4km alatt bemelegszik, egy turbósnak ennyi alatt max a víz éri el az üzemi tartományt.
#1-re reagálva, persze a turbót is az olaj keni, de ott mekkora a hőátadó felület és mennyi ideje van felvenni az olajnak a hőt? Illetve maga a turbó milyen gyorsan melegszik át annyira, hogy a kenőolajat visszaforgatva érdemben megemelje a karterben az olajhőfokot (ev óvatosabb hidegüzemi használat mellett)? Később mint ahogy bemelegszik az olaj.
A két motor közül a feltöltöttnek sokkal jobb a hatásfoka, kevesebb hőt termel mint a szívó, főleg ha óvatosan mész vele hidegen.
4/4 anonim válasza:
Minimális az a felület, amin az olaj átáramlik hőátadás szempontjából a turbóban. Valamint jobb esetben a hidrodinamikus kenés miatt nem is súrlódik. Tehát aligha keletkezik ott plusz hő. Tehát emiatt alapból nem melegíti gyorsabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!