Elhagyatott földutakon mennyire kockázatos gyakorolni a vezetést? Mennyi az esély egy rendőrrel való összefutásra?
Elvileg semmi, gyakorlatilag velem történt ilyen, mikor én voltam 17 éves. A sikeres vizsgám már megvolt, csak még nem érkezett meg a jogosítványom. Akkor még 17 éves kortól lehetett B kat. jogsit szerezni. Földúton mentünk a Hanságban, megkértem a tesómat, hogy cseréljünk, úgysem jön erre senki. És egyszer a távolban megpillantottunk egy rendőrt és az autóját. Akkor ott visszacseréltük, de a rendőr észrevette és tett egy megjegyzést erre - ennyivel megúsztuk (én vérvörös fejjel, megszégyenülten hallgattam).
Állítólag valami betörés volt pár nappal előtte valamelyik faluban, ezért figyelhették a határban levő földutakat. Persze ezt csak utólag tudtuk meg.
Közúton közlekedve meg 10-20 év is eltelhet, mire rendőr megállít ellenőrzésre.
Szóval kicsi az esély, de megtörténhet.
#5 "ezt inkább akkor szokták csinálni, ha balesetet is okozol jogosítvány nélkül"
Volt ez így 1-2 évvel ezelőttig, amikor szigorítottak rajta. Azóta a jogosítvány elvétel, vagy megszerzésétől való eltiltás a MINIMUM még a legkedvezőbb esetekben is (plus pénzbüntetés persze, illetve 6 hónapnál hosszabb idejű eltiltás esetén kötelező különbözeti vizsga), azt lehetetlen elkerülni, a maximum pedig 3 évig terjedő szabadságvesztés. Persze ezutóbbi végletet fenntartják azoknak, akiktől már egyszer elvették és így vezetett, ráadásul balesetet is okozott, tehát fokozott a probléma.
Ennek ellenére én biztos nem kísérleteznék vele, mert soha nem lehet tudni, hogy mikor fogsz ki egy olyan döntőbírót, aki példát akar statuálni és pont rád esik a választás, mint elrettentő példa, vagy ilyesmi. Azért vannak a gyakorlati órák, hogy ott tanuljon meg vezetni. Földúton a büdös istent se lehet tanulni, max a kuplungot gyakorolni, de aki meg a kötelező 30 óra alatt nem tudja megtanulni... hát az inkább váltson bérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!