Elsőbbség adás ha a szembe jövőnek is zöld?
Fóton van egy 3 ágú kereszteződés és itt a szembe forgalomnak egyszere van zöldje én itt mindig balra kanyarodok ha erre megyek az elsőbbségi szabályok szerint az egyenesen szembe jövőnek és szemből jobbra kanyarodonak elsőbbséget kell adnom.
Figyelmetlenségbol a zöld láttán először bevágtam a velem szembe jövő elé legközelebb már szépen álltam és vártam amíg elmegy az összes szembejövő (kb 20 autó hosszú sor)
Erre a mögöttem lévők dudáltak mint az állat most itt akkor hogyan kéne balra kanyarodni? Szabályok szerint az összes autóst el kell engednem akkor miért dudalnak rám?
Attól, hogy elsőbbséget kell adnod, még indulj meg, a kereszteződésbe hajts be (hacsak nem sokadik vagy a sorban, mert egyszerre két jármű lehet a kereszteződésben, harmadiknak sorba állni már ne hajts be), és úgy engedd el őket.
Ha el sem indultál a lámpától, akkor azért simán dudálhattak, azt gondolva, hogy elbambultál
"akkor miért dudalnak rám"
Mert türelmetlen kretén mindenki. Úgy kell ahogy mondod, elengedsz mindenkit aki szemből egyenesen, illetve jobbra kanyarodva halad, utána mész te. A mögötted lévők meg majd szépen megvárják.
Esetleg még annyi lehet a háttérben, amiről nem beszéltél, hogy ebben a helyzetben várakozni nem a zöldnél kell. Ahogy zöldet kapsz, be kell gurulnod a kereszteződésbe a lámpa alá és ott kell várakoznod. Ha így csinálod, akkor jó. Ha nem, a dudálás akkor sem jogos, de legalább tudod, hogy valószínűleg emiatt dudáltak, nem türelmetlenkedés miatt.
Már hogy gurulhatna be?
A KRESZ szerint csak akkor hajthat be a kereszteződésbe, ha azt a zöld lámpa idején belül el is tudja hagyni. Bőven elég, ha a lámpánál várakozik, és ha elfogytak az autók, akkor elindul. A többieket meg le kell sz.rni, csak azért mert dudálnak nem kell gyorshajtani sem.
Kicsit csalóka a street view perspektívája, de én itt előregurulnék annyira, hogy jobbról tudjanak kerülni és a szemből jövőket még ne zavarjam. Legrosszabb esetben nem jutsz át a zöldön, de már bent leszel a kereszteződésben, szóval amikor pirosat kapnak szemben akkor szépen megindulsz.
#4 idéznéd a passzust légyszi? Mert nagy forgalomnál ez kivitelezhetetlen, akkor már inkább megyek egyenesen/jobbra és megfordulok...
Gugli első találat szerint:
"Telezöld esetén, az első balra kanyarodó behajthat a kereszteződés közepéig, és ott megvárhatja a balra kanyarodás lehetőségét."
Ami logikus is, különben egy telezöldes balra kanyarodó rendesen megfogná a forgalmat.
Zöldre vált a lámpa, kereszteződés közepéig begurulsz, megvárod, hogy szemből elfogynak a járművek, a gyalogosnak is zöld! Gyalogosokat is el kell engedni. Utána be lehet kanyarodni.
Dudálás: Mögötted lévők jobbról kiakartak kerülni csak nem tudtak. A kép nem adja vissza, de úgy látni kevés ehhez a hely. Fizikailag úgy tudnák ezt megoldani, ahogy látom a gyalogátkelőhely felfestése pont úgy van megkopva. A járművek a gyalogátkelőre "felhajtva" kerülik ki a balra kanyarodót. [link]
Azért dudál mert szabálytalankodni akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!