Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mikor kell nekem fizetni a...

Mikor kell nekem fizetni a gépjárműadót?

Figyelt kérdés

Júniusban vettem meg az első autóm, és úgy tudtam, hogy januárban kell fizetni az adót, akinél az autó van. Aztán ma hallottam a rádióban ma van a második részlet befizetési határideje.

Hogy működik akkor ez most, kell fizetnem nekem is? Vagy majd csak januárban, azt nem tudom, hogy az elöző tulaj befizette-e a két részletet januárban vagy sem.

2023. szept. 16. 00:34
 1/8 anonim ***** válasza:
78%
Ne foglalkozz vele. A gépjárműadó fizetése egész évre azt illeti, akié az autó január 1-én volt. Amit hallottál az csak részletfizetési lehetőség annak, aki igényli, de ez nem változtat azon, hogy kinek kell fizetnie. Neked majd legkorábban jövőre kell fizetni az első, március 15-ei határidőre, de erről majd úgyis kapsz értesítőt.
2023. szept. 16. 05:38
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

Már megváltozott eza szabály hogy az fizeti az egész évet akineka nevén van az autó január 1-én

Én pl 2 éve lecseréltem az autómat nyár közepén.

Kaptam egy levelet amiben törölték az eladott autóm adókötelezetségét... visszakaptam kb 5000 forintot(időarányosan ennyi járt vissza.

És kaptam egy határozatot hogy az új autóra az év hátra lévő részére mennyi gépjármű adót kell befizetnem

Ugy hogy időarányosan kell fizess, Nekem kellett!

2023. szept. 16. 07:26
 3/8 anonim ***** válasza:

Egy kis kiegészítés....

Lehet hogy nálam azért kaptam vissza a gépjárműadót mert az autót amit eladtam(beszámítattam az újba) azt hiszem utána bontóba küldte a kereskedő, tehát ki lett vonva a forgalomból.

Tehát most kicsit belegondolva lehet hogy nálam emiatt kaptam vissza csaka pénzt, de ha nem ment volna bontóba akkor más lett volna a helyzet.

De amugy, kapsz majd levelet a NAV tól ha gépjárműadót kell fizetned+ ha van ügyfélkapud ott is kapsz erről üzenetet

2023. szept. 16. 07:29
 4/8 anonim ***** válasza:
45%

Ha használt autót vettél, akkor jövő évtől van adókötelezettséged. Idénre nem kell adót fizetned. Február végén, január elején fogsz a NAV-tól ajánlott levelet kapni. Bár most már inkább elektronikusan ügyfélkapus fiókra (ha van) küldés a divat. Abban minden le lesz írva.

Ha új autót vettél, akkor idénre is kell adót fizetned, időarányosan. Ekkor a március 15, szeptember 15 határidőktől függetlenül fognak értesíteni. Én februárban vettem az autómat, valamikor júniusban jött az értesítés az első részlet befizetéséről. A második már valóban szeptember 15-én volt.

2023. szept. 16. 07:44
 5/8 anonim ***** válasza:
45%

#2 érdekes, mert én tavaly májusban adtam el az autómat és egész évre kiszámlázták az adót, semmit nem adtak vissza...

Új, vagy behozott autónál ahogy írtam, valóban időarányosan kell fizeti már a szerzés évében is.

2023. szept. 16. 07:47
 6/8 anonim ***** válasza:
*Február végén, március elején... (elírtam).
2023. szept. 16. 07:48
 7/8 anonim ***** válasza:

Az fizeti egész évre, akinek a nevén volt január 1-én.

Kivétel, ha nem volt forgalomban, mert akkor a forgalomba helyezés napján bejegyzett üzembentartó/tulajdonos fizeti.

2023. szept. 16. 09:10
 8/8 anonim ***** válasza:
Még egy kivétel van, bár az itt most nem releváns. Az öröklés. Ha január 1-ig nincs meg a hagyatéki és hivatalosan az elhunyt nevén van az autó, akkor utólag hárítják az örökösre az elmaradást (is).
2023. szept. 16. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!