Hogyan lehet leküzdeni az autóvezetéstől való félelmet?
De nekem napi szinten van vad, nem heti szinten. Főleg őzek. Macska nem érdekel meg a kisebbek. Szarvastól halálfélelmem van, mert ugrott is ki nagyon közel meg az út szélén is szokott ácsorogni. Szerencsére inkább ősszel, de őz mindig van, faluban is.
Előzni csak teljesen belátható helyen előzök, ha nincs jármű a közelben sem.
Sajnos éjjel is kell vezetnem, ennyit a paráról.
Hmmm...
Nem kamus kérdés, nagyon furcsa és egyben nagy felelősség egy új autót vezetni, amikor eddig tanulóként valaki ült melletted es esetleg ha kellett tanácsot adott, vagy segített.
Biztonságot ad szintén az embernek, hogy a tanuló kocsiban van oktató oldali pedál.
A "pszichiátriai esetre" meg annyit tudok mondani, hogy ezek szerint ez valami népbetegség lehet a magyar utakon.
Elgondolkodtató, mert szerintem egészséges a félelem, és inkább az az egészségtelen ha az emberben nincs félelem. Pl. sokan vannak az úton akik nyugodt szívvel valtanak sávot úgy hogy leszarjak hogy balesetveszélyes a manőver. Na ez miért nem pszichiátria eset?
Szerintem vannak nálam nagyobb pszichiátriai esetek is az úton!
Lehet ezt csűrni-csavarni, hogy félelem a vezetés miatt, de maga a tény hogy megy a para az összeszedett koncentrálás helyett nem jó. Olyan hibakat es szituációkat fog eredményezni, ami veszélyes.
Vagy elfogadod, hogy egy bódéban ülsz amit iranyítani kell, rajtad múlik minden ( többnyire), vagy mesz ahogy tudsz mással, vagy busz-vonat-bkv.
Nem lehordani akarlak kerdező, de aki retteg a kocsiban és ezert mondjuk szüttyög a megengedett sebesség alatt sokkal pl az kiprovokál n+1 db előzést, ami sima 1x1 savos úton kb a legveszelyesebb manőver.
Ha már előzés, az jogos. Ha nem is félni, de extrém higgadtsággal es óvatossággal kell eljarni mindíg azt adom. Ha csak egy ici-pici kétség is van afelől, hogy nem lesz meg (belatható úthossz kevesnek tűnik pl) akkor el kell engedni, normális tavot kell tartani az előzendőtől, hogy aki batrabb-rutinosabb az beférjen kettőtök közé, de eppenséggel ha nem a másik nyakán mész te is többet látsz mögüle, szóval jobb lesz a helyzet a döntés meghozasához stb stb...
Nekem az segitett, hogy automata valtos autot vettem, amivel sokkal kevesebbett kellett az auto uzemeltetesere figyelni, es sokkal tobbet tudtam a forgalomra fokuszalni.
A rovid valasz egyebkent gyakorlas. Szep lassan egyre hosszabb tavokra, egyre bonyolultabb helyekre.
Gyakorlással. Egy éve van jogsim, a mai napig van bennem félsz, de ahogy írta valaki az előző válaszokban, ahogy beülök a volán mögé, már koncentrálok és nem érek rá félni. De tény, hogy nagyon ott kell lennem fejben, én pl még mindig úgy szeretek vezetni, ha nem szól a rádió, ha nem kell beszélgetnem komoly dolgokról az útitársammal. GPS-t mindig használok, mert bár Budapestet elég jól ismerem tömegközlekedésileg és gyalogosan, azért autóval totál más bejárni ugyanazokat az útvonalakat. Én a forgalmi vizsga után már harmadnap vezettem, ahogy megigényeltem a jogsit, de akkor még csak a párommal, aki készenlétben ült mellettem. Aztán pár hónap ilyen vezetés után kezdtem önállósodni.
Szóval gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!