Ha párhuzamosan úton jobbról el megyek egy autó mellet az elhaladásnak számít nem elozesnek akkor autópályan miért mondják hogy nem lehet jobbról "előzni"?
Bizonyos sebességig és bozonyos sebességkülönbségig beszélünk elhaladásról.
Autópályán azért tilos, mert aki olyan sügér, hogy 80-nal cammog középsõben, az tuti akkor húz ki, amikor elhúznál mellette.
Ha folyamatosan haladsz a sávodban = nem váltasz sávot sem az elhaladás előtt, sem utána, akkor az "elhaladás", különben előzés.
Lakott területen kívül jobbratartási kötelezettség van, tehát számítani kell arra ("bizalmi elv" = feltételezem, hogy a másik betartja a KRESZ-t) hogy a belsőben lassabban haladó ki fog jönni a külsőbe.
Tehát sokkal gyorsabban nem szabad elmenni a szélső sávban egy belsőben haladó autó mellett, mert visszajöhet eléd. Azzal viszont nincs baj, ha egy dugóban adott esetben pont a szélső sáv halad tízzel gyorsabban és így a szélsők elhaladnak a belsők mellett.
Azt nem csinálhatod, hogy a külsőben látsz kb. elég helyet, ezért kimész a külsőbe, aztán ahogy elhaladtál, már mész is vissza. Ez az előzés, ha csak azért váltasz sávot, hogy lehagyd, aztán vissza is váltasz.
Megjegyzem, külföldön ezt ne próbáld ki, mert nagyon nem szeretik sem a közlekedők, sem a rendőrök. Ausztriában éjszaka a háromsávoson én a külsőben mentem, és amikor utolértem egy középsőben haladót, már jó előre besoroltam a középsőbe, onnan a belsőbe, és ott amúgy tök jól megelőztem volna, de amikor már a belsőben voltam, észrevette magát, és kisorolt a tök üres külsőbe. Nagyon nem szokás jobbról elhaladni sem, nálunk azért engedélyei a KRESZ, mert senki nem képes jobbra tartani. (Mondjuk külföldön sem, de ott azért néha belenéznek a tükörbe.)
A KRESZ szerint:
Az elhaladás egy általános fogalom. Az előzés is elhaladás.
"III. c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás."
Vagyis általában az is előzés, ha a gyorsabb (az előző) jármű jobbra van a lassabbtól. Csak többnyire nem szabályos előzés: "34. § (3) Az előzést – a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve – balról kell végrehajtani."
De "Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek."
Amit úgy értelemez a rendőrség vagy a bíróság, hogy ha mindkét sáv telített, akkor a jobb sáv is mehet gyorsabban.
"36. §(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve... fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni,"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!