Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szerintetek mi baja az autòmna...

Szerintetek mi baja az autòmnak? Hengerfejes?

Figyelt kérdés

Van egy Suzuki Swift-em, 2001-es évjárat, 4 hengeres, 8 szelepes, 1.3-as motor van benne. Néhány hónappal ezelőtt hallottam egy kis cincogást a motortérből, felnyitottam, és meghallgattam a dolgot, és kiderült hogy a hosszbordásékszíj/amely a generátort, és a vízpumpát hajtja/ visít. Elvittem egy kollégámhoz, aki azt mondta, hogy ne foglalkozzak egyelőre vele, mert ez nem gond még, majd valamikor kicseréljük. Én azt akartam, hogy cseréljük a szíjat, de ő erőltette a saját szavát, én hülye meg ráhagytam. Egy kis időre rá megtörtènt a baj, és a szíj elszakadt, a motornak a hőmérséklete az egekbe szökött, és megfőtt a motor. Mivel a munkámhoz elengedhetetlen az autó, így gyorsan kerestem a faluban valakit, aki cserél nekem egy szíjat, de kb 3 napra az a szíj is ugyanúgy elkezdett visítani. Feszítettem rajta, a visítás hangja csökkent, és ritkult, de észrevettem azt, hogy a szíj egyik oldala már most meg van ,,nyalva", tehát el fog szakadni ismét. Megtettem az új szíjjal kb 700 kilométert/igen, három nap alatt, mert havi 3000 km minimum belement abba az autóban a munkám miatt/, majd hirtelen arra lettem figyelmes, hogy elkezdett melegedni a motor már alapjáraton is, és kúszott a hőmérséklet az egekbe. Ezek után megnéztem a hűtővizet, illetve a kiegyenlítőtartályt is, és mindkettőre öntöttem, de a helyzet nem lett jobb. A motor ugyanúgy rendellenesen melegedett, plusz a kipufogò elkezdte köpködni FOLYÉKONY állapotban a hűtővizet is. Fehér füst nem jött.

Én azt mondom, hogy hengerfejes lett, amikor megfőtt a motor, viszont tegnap hívtam hozzá egy szerelőt, aki meghallgatta, és megnézte de az az mondta, hogy biztos nem hengerfejes, mert nem olajos a hűtővíz, szép hangja van, és nívópálcán sem lát elváltozást. Mást nem tudott mondani még az sem. Más szerelőt nem hívok, mert azóta vettem egy másik autòt, azzal dolgozom csak jó lenne tudni mi baja van, mert el akarom adni, és a leendő tulajjal közölni kéne, hogy mire számítson. Egyébként műszakin sem láttak semmit, az a poén az egészben, mert miután a szíj elszakadt, és lecseréltettem azt elvittem műszakiztatni az autòt, és nem mondták, hogy lenne vele bármi gond, tehát ott nem melegedett a motor, meg stb. Csak nálam kezdte ezt el rögtön a műszaki vizsgáztatás után 2 nap múlva.

2023. aug. 22. 19:03
 1/8 anonim ***** válasza:

Valószínű valamelyik szíjtárcsa csálé rajta, ezért eszi a szíjat.

"hengerfejes"

Ami lehet átégett tömítés, repedt hengerfej, repedt blokk.

Az esetek 90%-nál a kipufogógáz megy a víztérbe, a kiegyenlítő túlnyomása elárulja.

Na nekem van egy repedt blokkos opelom, annál még csak nem is melegszik a motor.

Ellenben megeszik 100km-en fél liter vizet.

2023. aug. 22. 19:20
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem maga a szij szokott altalaban visitani hanem valamelyik gorgo vagy a fotengely szijtarcsa. Ezek lettek cserelve? Fotengely szijtarcsat egy filctollal tudod ellenorizni, hogy elfordul-e a futofelulet a tarcsan, mar amennyiben el tud fordulni.

Az hogy nem olajos a hutoviz, nem jelenti azt hogy nem hengerfejes. Ha a hutokozeg es az egester kozott serul a hengerfej vagy a tomites, be tudja szivni a hutofyadekot anelkul hogy az olajterbol olajat nyomna a vizkorbe. A hutofolyadek fogy belole? Nem lehet hogy csak kondenzvizet kopott ki a kipufogon?

Teljesen latatlanban en is azt mondom hogy hengerfej vagy hengerfejtomites problema.

2023. aug. 22. 19:26
 3/8 3 napos mákos lecsó ***** válasza:

Lehet hülye vagyok, de ezeken a Swifteken a hosszbordás szíj hajtja a vízpumpát?

Ha felkeményednek a csövek akkor hengerfejes.

2023. aug. 22. 21:38
 4/8 A kérdező kommentje:

Igen, fogy a hűtővíz vészesen még alapjáraton is. Ha meg feltöltöm teljesen, akkor elkezdi folyékony állapotban szó szerint kiköpködni a kipufogón keresztül a vizet. A ,,köpködés" hallatszòdik az alapjáraton is, és nyilván szemmel is láthatò ahogy távozik a hűtőfolyadék. Ha valamennyit kiköpködött, akkor abbahagyja és elkezd melegedni a motor. Termosztát már nincs benne, kivettem, úgyhogy az kilőve, hogy rossz.

Fűtés van. Volt már ez az autó egyébként hengerfejes/sikolás, és tömítéscsere történt/, de akkor nem volt fűtés abszolút.

Görgő, és szíjtárcsa nem lett cserélve.

2023. aug. 22. 21:42
 5/8 A kérdező kommentje:

3, igen. Sajna azért főtt meg a motor, mert az elszakadt.

Görgő csak a vezérműszíjnál lett cserélve.

2023. aug. 22. 21:46
 6/8 anonim ***** válasza:

100% hogy hengerfejes.

Ha már hangja van, akkor alap hogy a görgőket is cseréljük. Két görgő kb. 8-10 eft ezen ne múljon. Főtengely szíjtárcsát pedig külön meg kell nézni, hogy szükséges-e a csere.

2023. aug. 22. 22:39
 7/8 anonim ***** válasza:

Mindenki ezt a hengerfejes dumát tanulta be, van még x formája ugyanennek a problémának, mint írtam, repedhet a blokk is, és ugyanaz a tünet.

Sőt, bizonyos típusoknál csak a blokk reped...sajnos.

Egy ilyennel szptam be én is.

Ha volt síkolva, tömítéscserélve, és még mindig megvan ez a hiba, először másik hengerfej, vagy lenyomáspróbázni a meglévőt. De mucukihoz nagyon olcsó bármi.

2023. aug. 23. 04:21
 8/8 anonim ***** válasza:

#7 Persze, sőt vannak típusok aminél ha gond van, valószínűleg a blokknál lesz a probléma. Sőt, az EGR vagy az olajhűtő gyakrabban okoz ilyesmit, mint a hengerfej vagy annak tömítése, de ebben egyik sincs.

A síkolás és tömítés csere a hiba előtt volt, ha jól vettem ki. Az hogy mi a tényleges hiba, bontás során derül ki. Nyilván csak tippelgetünk, távgyógyítunk. :) De tény hogy lehet a blokk is.

2023. aug. 23. 08:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!