Az automata akkutöltők mért nem kezdenek el tölteni mélykisütött (2,4-5 V) autóakku esetén? A Lidl és az ALDI töltőivel próbálkoztam eddig. Nem indulnak el (írja is az útmutatójuk), meg nem magyarázzák az okát, és az akku kidobására bíztatnak.
Automata töltőkből is van ezer féle. Az enyémen van "repair" program, ami elvileg a kisült akksit próbálja helyrehozni.
2,4-5V szerintem menthetetlen, hiába tölti a buta töltő.
Úgy van megirva a programjuk, hogy ne töltsék az ilyen akksikat. Egyrészt ezek 6 és 12 V-os töltők. Ha ennyire le van merülve az akksi, akkor nem tudja eldönteni, hogy a kettő közül melyik fajtára jó. És feltételezhető, hogy az ennyire lemerült akksi már nem lesz jó hosszútávon.
Az üzleti filozófia emögött az, hogy az ilyen töltők fő vevőköre a nyugat-europai polgár.Aki elvárja, hogy ha valami automata, akkor bedugom, bekapcsolom és megy. Reggel kikapcsolom és elvégezte a munkát.
És azt nagyon nem szeretné, hogy a töltő a szulfátos akksira azt mutassa, hogy fel van töltve és utána az otthonától távol egyszercsak nem indul az autó. Akkor attól kezdve semmit sem venne a töltő gyártójától.
De ha az akksira azt mondja a töltő, hogy ez rossz, akkor engedelmesen vesz egy másikat.
3.
Hülyeséget beszélsz, túlmerült autóakkura a Ctek is azt "hiszi", hogy 6 V-os.
De ez nem olyan nagy gond, fogunk egy 12 V / 1 A dugasztápot, ami percek alatt megemeli, utána mehet rá a Ctek.
Vagy párhuzamosan rákötni egy másik akkut, rövid időre.
Persze, sok laikus azt képzeli, ez valami nagy árammal jár, mert nem tudják, hogy a túlmerült akku belső ellenállása mennyire megnő.
Mi az a dugasztáp? Olyan, mint a telefonoknál a powerbank?
Az említett 40 éves töltőmet csak kis időre kötöttem be, majd átváltottam automata töltőre, hogy ne fordulhasson elő túltöltés.
2,4 V-ot ki nem kötött akkunál mértem. Kikötés és néhány órás várakozás után a feszültség felment 6,5 V ra. Így már szebb a kép, de a Lidl és az Aldi töltői még ekkor sem indulnak el. A CTEK töltőkről tényleg írják több helyen is, hogy a mélykisütött akkukat is feltöltik.
Azt gyanítom, a 2. hozzászóló ragadta meg a lényeget: a töltőgyártók nem akarják illúziókba ringatni az autósokat, mert a már - akár csak egyszer is - mélykisütött akku már nem megbízható. Lehet, hogy most helyrehoztam, de vajon mennyi időre? És ha legközelebb, váratlanul, útközben robbanok le, akkor esetleg a töltőgyártót fogom szidni. Érdekes, hogy pont a neves CTEK vállalja fel ennek a kockázatát. Én vettem egy hődrótos akku tesztelőt is, a biztonság kedvéért. Az érintett akkut még megfelelőnek minősíti. Feltételezem, hogy csak többszöri mélykisütés után lenne az akku kukára érett.
"Mi az a dugasztáp?"
12 voltos táp, amit olyan készülékehez használnak, amibe a gyártó nem akar egyenáramú tápegységet tenni. Pl. set-top-box, műholdvevő. Ennél a tápnál minden egyben van egy nagyobbacska fekete kockában, ami egy villásdugóval van egyesítve.
Régen foglalkoztam ezekkel, ezért már nem emlékeztem, hogy a CTEK külön gyárt 6 vagy 12 V-os töltőket.
A 12 V-os típus így nem is tud olyan hibába esni, hogy a túlmerült akkut 6 V-osként detektálja.
Amelyik töltő viszont univerzális (6/12) automatikusan detektál, így logikusan nem is szabad neki túltölteni a 6 V-os akkut 12 V-ra.
Dugasztáp esetében az a sajnálatos, hogy ez kérdés.
Mindenki "telefontöltőkről" beszél, holott az fix. 5 V-os dugasztáp (CV táp).
A telefonban van a töltő (töltésszabályzó), ami a 4,2 V-ig tölthető akku szintjére lecsökkenti a feszültséget, illetve a töltőáramot is beállítja (CC/CV töltés).
Laptopnál sem fogják megérteni a laikusok már soha, hogy az nem töltő, hanem tápegység. A laptopon belül van a töltőáramkör.
Legszebb, de ettől már hülyét is kap az ember, amikor a monitor, TV, set top box stb. külső tápokat is "töltőnek" nevezik, agyrém. Milyen töltő, hol az akku? Nem számít...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!