Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Robogózás kezdőként?

Robogózás kezdőként?

Figyelt kérdés

B-s jogosítvánnyal próbálnám ki a robogózást, de olvasgattam róla, és lenne néhány kérdésem.

1. Mindenféle tréning, előképzettség nélkül mennyire nehéz, érdemes belevágni vagy könnyű vezetni? Hiába van autóval tapasztalatom, itt ahogy olvasom sokkal több mindenre kell figyelni.

2. Városba tényleg nem érdemes és veszélyes fojtott 50 köbcentiset venni? Mindenképp tegyem le a kiegészítő vizsgát 125 köbcentire?

3. Normális védőfelszereléssel, mindennel együtt kb. mennyi pénz kell elkezdeni a robogózást, motorozást?

4. Tényleg veszélyes, és elkerülhetetlenek a kisebb bukások vagy ésszel vezetve nem annyira veszélyes?

5. Mennyire gond, ha panelban lakom és télen nem tudom hol tárolni? Vagy erre mi a megoldás?

2023. jún. 30. 13:50
 1/7 anonim ***** válasza:

50 köbcentis is teljesen jó ha csak rövid távú rohangáló eszközként kell. Első körben érdemesebb ritkán használt úton, esetleg magánúton, parkolóban gyakorolni kicsit, legalább hogyan tudsz megfordulni, szlalomozni stb. Vannak vezetéstechnikai tréningek, de azt hiszem azok nem 50 köbcentire valók, egy próbát megér.

Ami a védőfelszerelést illeti, pár százezer simán rámehet, de 50 köbcentisnél bukósisak legyen mindig, kesztyű meg gerincvédő nem árt ha van (van felcsatolható, akár ruha alatt is hordhatod). Persze ha akarsz, akkor motoros cipő 40e~, gatya/kabát 50-50 ezertől fel a 200 ezer/db kategóriáig van minden, normálisabb bukó 60-250 ezer közt bármennyi lehet, kesztyű 15-20e.

A 125-ösben több az erő ha meg kell húzni. Dombon fel, megpakolva mondjuk könnyen elfogyhat az 50-esből az erő, azért erre is figyelj milyen vidéken laksz. Sok autós nem szereti meglátni a motorosokat, főleg ha előttük piszmogsz, van hogy szó szerint előznének aztán lenyomnak az útról mert jönnek szemből, sajnos.

Ami a borulást illeti, van aki életében nem bukott motorral pedig évek óta vezet, van aki meg igen, ezt így megmondani lehetetlen. Én pl tréningen borultam, de városi/közúti vezetésnél soha. Olyan volt hogy a hátsó kerék megcsúszott a kavicsosabb aszfalton vagy a sárosabb/porosabb úton egy kicsit, de két talp a földre aztán megállt (rip cipő :D ), és itt a nagyobb, 120+ kilós motorokról beszélünk. Lehet viszont olyan helyzet is, amikor a totális karambol elkerülése miatt pont hogy inkább érdemes buktatni a motort, persze fáj az anyagi része, de ha van rendes felszerelés rajtad akkor egy lezúzott burkolat meg egy kormány javíttatás olcsóbb mint egy nyílt törés.

tárolás:

[link]

2023. jún. 30. 14:16
 2/7 anonim ***** válasza:
Biciklizni tudsz? Ha igen, akkor egy 50-es robogó nem kihívás. Majdnem ugyanaz, csak nem kell tekerni. Csak a sisak kötelező, amúgy ilyenkor elég egy rövidnadrág, póló, papucs.
2023. jún. 30. 19:57
 3/7 anonim ***** válasza:
#2 Mondd, hogy tömény irónia az utolsó mondatod.
2023. jún. 30. 22:24
 4/7 anonim ***** válasza:
Igazad van. A papucs helyett zárt cipő jobb. De azért egy 50-es robogóra elég vicces beöltözni teljes védőfelszerelésbe. Én 125-ös robogóval járok dolgozni 25 km-re, és tényleg csak az időjárásnak megfelelő öltözéket viselek. Nagyobb motorra is csak akkor öltözök be, ha hosszabb útra megyek, vagy állatkodni akarok picit. Laza kis guruláshoz short+póló.
2023. jún. 30. 23:42
 5/7 anonim ***** válasza:

#4 Figyelj, 50-es robogóval is mész 40km/h-val. Szerinted az esések többsége milyen sebességnél történik? Egy ismerősömre álló (!) helyzetében húzta rá a kormányt autós úgy, hogy a lába a motor és a járdaszegély közé szorult, 4 hónap volt a felépülés.

A sarki dohányboltba is teljesen felöltözöm, mert nem vagyok idióta.

2023. júl. 1. 01:17
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem nehez robogoval menni, konnyu megszokni. Tobb mindenre kell figyelni, pl jobban megerzed ha katyuba mesz, az autosok is figyelmetlenek es konnyebben belekezdenek egy elozesbe ha motoros kell megelozni.

Varosba eleg az 50-es, de en folytas nelkuli 50-es 2 utemuvel mennek hogy az 50-es siman tudjad tartani, ami sok autos szamara amugy 60. 125-osre is lerakhatod a vizsgat bar a 125-osre tobb a biztositas kell muszaki is ra, viszont ha 4 utemut veszel az nem fogyaszt tobbet mint az 50-es 2 utemu es meg jobban is megy.

En anno egy sisakkal kezdtem. Egy olcsobb sisakom volt ami akkor kb 13 ezer forintba kerult, most szerintem az a kategoria siman van 20 ezer forint is. A legtobb robogosnak ennel tobb nincs is, de en azt mondom hogy azert egy kesztyu jo ha van. En csak a hieg ellen huztam fel kesztyut de nem art ha ved is.

5 evet robogoztam, ez ido alatt egyszer sem estem el de nem lehet sose tudni. Az autosok figyelmetlenek, siman lesodornak az utrol. Mai fejjel max falun belul mennek robogoval viszont fiatalon siman bementem vele a varosba es 1-2 alkalommal 50 km-re is elmentem vele. Sot ha ujszeru robogom lett volna akkor akar 130km-re is elmentem volna egy akkori csajhoz, de a muszaki meghibasodastol tartottam ezert inkabb buszoztam :D Egyszer amugy el is romlott de 20 percre voltam otthonrol gyalog, igy siman hazatoltam.

En falun laktam, igy az udvarban tutam tarolni. Eleinte csak letakartam pokrocokkal, kesobb mar volt teto is felette. Panelban necces mert a lepcsohazban elvileg nem szabadna tarolni de lattam hogy vannak akik beviszik. En a helyedben megkernek valakit aki kertes hazban van hogy tarolhatnam e nala, akar a szabad eg alatt, meg ugy is jobb mint honapokig az utcan.

Amugy jo dolog a robogo. Ha nem mesz messzire akkor jo vele menni, parkolni is egyszeru mert akar a jardan is leparkolhatsz ha a jardanak max a felet foglalja el. Parkolasi dijat sem kell ra fizetned ha fizetos parkolohelyre allsz.

2023. júl. 1. 03:04
 7/7 anonim ***** válasza:
Beiratkozol egy kezdő vezetéstechnikai tréningre, ott megtanítanak felöltözni is, és kicsit reálisabban fogod látni az árakat. Ilyen kocogós robogósokra-motorosokra ne hallgass, aki felöltözni sem tud normálisan, az valószínűleg a járművet sem tudja kezelni, ezekből lesznek a címlapon a hírek előbb-utóbb.
2023. júl. 1. 03:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!