Féltengely cserekor érdemes kerékcsapágyat is cseréltetni?
Hát azért a csapágycsere nem csak a párezres csapágyból áll, a bontási munka közel sem ugyanaz a kettőnél. Féltengely cseréhez csak kiköti a csonkállványt felül VAGY alul és máris kihúzható a féltengely, nem kell mást bontani. Ha csapágyat is cserélni akarsz, akkor ki kell kötni a csonkállványt alul ÉS felül, le kell venni a féknyerget, a féknyereg tartót, a féktárcsát, kipréselni a kerékagyat, utána a csapágyat, bepréselni az új csapágyat és mindent fordított sorrendben összerakni. Sőt, az esetek 99%-ában a kerékagyra felszorul a csapágy, ilyenkor sokszor csak melegítéssel jön le, vagy rengeteg kalapálással.
Összességében ez meglehetősen több munka annál, mint amit a féltengely cseréje megkíván. És ráadásul tök felesleges, ha nem rossz a régi. Ennyi erővel ha már ott vagy, akkor cseréld ki a lengőkar szilenteket, a kitámasztót, a kormányösszekötőt, sőt komplett gólyalábat is, elvégre úgyis le van már véve róla a csonkállvány. Ja hogy azokat nem cseréled, mert nincs bajuk? Akkor a kerékcsapágyat miért akarod cserélni "csak úgy"?
10 év alatt nem szabadna megkotlania egy csapágynak...
kivéve ha van benne fél millió - 1 millió km. De még akkor sem biztos.
Én hagynám.
+ ahogy előttem írták.
a csapágy tényleg csak párezer viszont a munkadíj az nem!
A kérdés az az volt, hogy széttudja-e verni a féltengely a csapágyat, érdemes e kicserélni. Erre te nem válaszoltál ellenben jöttél a kioktatással. Nem az volt a kérdés, hogy ez valójában mekkora munka.
Laikusként tettem fel a kérdést, villanyszerelő vagyok, de azt pontosan tudom (villanymotorok), hogy egy tengely ami üt, az tönkre tudja tenni a csapágyat...
Úgyhogy köszönöm a hasznos, de nem túl releváns választ.
Mert az, hogy ha nincs baja akkor nem kell, az nem volt az.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!