Mi tortenik ha dizelesbe benzint es forditva, benzinesbe dizel lesz tankolva?

Egy rokonom járt egyszer úgy, hogy a dízelautóját teletankolták benzinnel. Elment vele a munkahelyig, ledolgozta a napot, aztán amikor beült az autóba, az nem indult be. Utána már csak szállítani lehetett az autót. A szerelőnél leengedték a tankot (abból talán valami mosóbenzin lett), kitakarították a rendszert, megtankolták dízellel és utána működött.
Ha benzinesbe tankolunk dízelt, akkor nem tudom mi történik.
Egyik sem jó. :)

whoopsie, en abba a hitbe voltam,hogy masfajta a cso.
Vegulis a csajba is be lehet gyomoszolni hatulrol,csak lehet nem lesz kenyelmes

A benzin és a gázolaj forráspontja teljesen eltérő. Eleve erre alapozzák a kőolaj finomítást, mivel a benzin 50-150 celsius között forr, a gázolaj 250-350 celsius között.
Eltérő a viszokzitásuk, kompresszió tűrésük és másként égnek.
Dízel autóba (kamionra meg hassonló nagy dögre gondolj) régebben öntöttek benzint vagy petróleumot télen (mondjuk egy 200 literes tankba 5-10 litert), hogy megelőzzék a paraffin kiválását. A benzin viszonylag alacsony kompressziótűrése megkönnyítette az indítást, viszont cserébe kopogásos égést okozott, ami nem igazán jó a forgattyús rendszernek.
Nem tudom trükköznek-e még a dologgal, de nyilván sok fejlesztés volt az üzemanyagoknál is.

Az étolajjal semmi gond nincs, mármint öreg dízelben...
megy vele mint állat :)
Csak az a gáz, hogy a használt étolajat sem olyan egyszerű beszerezni mint anno...
20-30 éve gyakorlatilag ingyen jártak a dízelesek akiknek volt olyan kapcsoalta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!