Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kuplung probléma, vajon mi...

Kuplung probléma, vajon mi romolhatott el?

Figyelt kérdés

A kuplungnak "eltűnt" a fogáspontja. Szépen haladtam 50-el 4.-ben, majd szépen gyorsítva akartam 5.-be tenni de a kuplungot lenyomva nem volt fogáspont és nem is tudtam át tenni másik fokozatba. Lenyomtam és nem történik semmi. Jól mozog a kuplung pedál, nem ragad lent, visszajön, de nincs fogáspontja. Félreálltam 1 percig, utána hirtelen megint lett fogáspontja, majd szépen lassan haladva egyszer csak nagyon nagyon lent fogott a kuplung(épphogy tudtam fokozatot váltani), aztán rá pár száz méterre egyáltalán nem fogott sehol. És azóta sem fog sehol. A kuplung pedált lenyomva szépen lemegy és fel, viszont nincs fogáspont ezáltal nem lehet sebességet váltani sem.

Bízom benne hogy valami "egyszerűbb" alkatrészt kell csak kicserélni. Ugye nem kell az egész kuplungot felújítani?

Mi szokott ilyenkor probléma lenni? Mondták hogy kinyomócsapágy stb, de nem tudom. Jövőhéten jut el csak szervizbe, addig is csak hátha tud valaki mondani valamit.

Az alany: Renault clio 1.5 dci 82ló 2008 , elvileg ebben nincs még kettőstömegű.

Előre is köszi a válaszokat.

2023. febr. 13. 17:49
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Pedig sajnos itt szerkezeti hiba lesz a ludas szinte biztos. Nincs semmi fura hang ami a hiba elött jelentkezett volna és azóta is fennáll?
2023. febr. 13. 17:58
 2/15 anonim ***** válasza:
Ezt max akkor lehet megúszni relatív olcsón, ha külső munkahengeres és tényleg az a baj. Ha belső munkahengeres, vagy más a probléma, akkor váltót le kell szedni, bármi is legyen a baj, így meg már drágább mulatság.
2023. febr. 13. 18:33
 3/15 A kérdező kommentje:
Ciripelés volt megfigyelhető, de nem mindig. Ha lenyomtam a kuplungot akkor abbahagyta a ciripelést, ha nem volt rajta a lábam akkor ciripelt. Volt hogy 1 hétig semmi, aztán 1 napig így ciripelt, aztán megint semmi.
2023. febr. 13. 18:42
 4/15 anonim ***** válasza:
Nos ez lehet kinyomócsapágy.
2023. febr. 13. 19:31
 5/15 A kérdező kommentje:
Mondtak olyat, hogy mivel nem volt előjel nem csúszott a kuplung, nem nem recsegett stb, hanem egyik pillanatról a másikra, így lehet hogy elszakadt a kuplung bowden. Lehet ennek is köze hozzá?
2023. febr. 13. 19:51
 6/15 anonim ***** válasza:
és aztán szépen összeforrta a bowden néhány perc állás után?
2023. febr. 13. 20:16
 7/15 anonim ***** válasza:
Szétesett a szerkezet valószínűleg.
2023. febr. 13. 20:30
 8/15 anonim ***** válasza:
Nézd meg, hogy a pedálnál nem tört-e el valami. Én Forddal jártam úgy, hogy a pedálnál van egy műanyag ív ami húzza a bowdent, és utánállít, azt tört szét, és onnantól teljesen lenn fogott csak a kuplung.
2023. febr. 13. 20:33
 9/15 A kérdező kommentje:

Megnézem a pedálnál is.

A motortérben találtam egy bowdent ha minden igaz ez lenne a kuplung bowden, bár nem igazán férek hozzá van rajta burkolat de nem tudtam megmozgatni. A baj talán, hogy körülötte és a bowden is olajos: https://www.youtube.com/shorts/IeySMwRNaV8

Ha egyáltalán ez a kuplung bowden, de valószínűleg igen.

Köszi az eddigi válaszokat, próbálkozok addig is tovább.

Vélemény?

2023. febr. 13. 20:46
 10/15 A kérdező kommentje:
Az elszakadt bowden miatt lehet olajos maga a bowden és körülötte?
2023. febr. 13. 20:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!