Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan tudom ellenőrizni a...

Hogyan tudom ellenőrizni a motorolaj fogyasztását az autónak? Milyen trükk van rá? (Részecskeszűrős autó esetén)

Figyelt kérdés

Korábban többször is próbáltam ellenőrizni az autó motorolaj fogyasztását a nívó pálca segítségével, viszont semmi olaj fogyasztást nem produkált a autó.

Sőt néha még max szint fölött is volt..

Itt már kezdett gyanús lenni a dolog, mivel a motor pedig egyre jobban "duhogós" hangot adott. (Mint egy olajhiányos motor)

Viszont mivel részecske szűrös az autó, ezért üzemanyagot fecskendez a részecskeszűrőbe a jobb égés miatt, amiből vissza folyik az olajba, és fel hígítja azt. (Tehát megnő a nívópálcán az olajszínt)

Így viszont nem tudom megmondani, hogy ténylegesen mennyit fogyasztott az autó.

A hígulást nem tapasztalatom, mivel kormos az olaj, színre szagra változatlan.

Mivel én sokszor kis távokra is használom, ezért gyakran regenerál a részecskeszűrő. (Szoktam hosszabb távokra is)

Erre van valami trükk, hogy ilyen esetben hogy lehet a motorolaj fogyasztást megnézni ?

Vagy mennyire van felhígulva jelenleg a motorolaj ?

Tanácsokat/válaszokat előre is köszönöm.

2023. jan. 12. 21:13
 1/7 anonim ***** válasza:
Menjel szervizbe ott megnézik!
2023. jan. 12. 21:14
 2/7 anonim ***** válasza:
95%

"Viszont mivel részecske szűrös az autó, ezért üzemanyagot fecskendez a részecskeszűrőbe a jobb égés miatt, amiből vissza folyik az olajba, és fel hígítja azt"

Ha te ezt hiszed, én nem foglak megingatni ebben a hitedben. Főleg úgy, hogy olyan jó a füled, hogy hallod a motor hangján az olajszintet.

Egyébként ilyenkor az a megoldás, hogy kellően meleg motornál, hosszabb táv után kell olajszintet nézni, mert ekkor a motorolaj hosszú időn keresztül van üzemi hőfokon, a belekerült üzemanyag el tud belőle párologni. Manapság azokon a motorokon, amiknél jellemző az üzemanyag és olaj keveredése, a nívópálcán szokott lenni egy harmadik jelölés is a maximum fölött: ha ezt eléri az olajszint, mindenképpen cserélni kell, mert annyira felhígult, hogy már semmire sem jó.

2023. jan. 12. 21:18
 3/7 anonim ***** válasza:
Sajnos sehogy. Kívülről meg kell nézni hogy nincs-e folyás a blokkon, a turbó nem eszik-e a még normálisnál több olajat, aztán ha egyik sem szétkapni nem-e hengerfejes.
2023. jan. 12. 22:09
 4/7 anonim ***** válasza:

teríts ki egy fehér szalvétát, vagy itatóspapírt, majd a nívópálcáról cseppents egy csepp olajat a papírra...várj néhány percet, és meglátod milyen az olaj minősége a motorban..

Egy nagyobb olajfolt-kört fogsz látni, melynek a közepe fekete, körülötte minőségtől függően tiszta sárga olajat látsz..

ha ez utóbbi nincs, csak fekete folt, akkor azonnal olaj, és szűrőcsere.

2023. jan. 12. 22:34
 5/7 A kérdező kommentje:
2023. jan. 12. 22:52
 6/7 A kérdező kommentje:

Amikor megtöröltem a nivó pálcát, ilyen volt az olaj.

Van egy fekete folt meg körülötte sárga.

2023. jan. 12. 22:53
 7/7 A kérdező kommentje:

2-es:

Igen, de nem csak én, hanem más is észrevette már azt, és kérdezte, hogy "Van benne kevés olaj?"

Hosszabb táv alatt mit éretsz?

Tegnap 600 km-t vezettem vele, és jelenleg max szinten van nivó pálca.

Viszont előtte egy kicsit a max szint alatt volt (fél-max között kb.)

2023. jan. 12. 23:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!