Hogyan tudom ellenőrizni a motorolaj fogyasztását az autónak? Milyen trükk van rá? (Részecskeszűrős autó esetén)
Korábban többször is próbáltam ellenőrizni az autó motorolaj fogyasztását a nívó pálca segítségével, viszont semmi olaj fogyasztást nem produkált a autó.
Sőt néha még max szint fölött is volt..
Itt már kezdett gyanús lenni a dolog, mivel a motor pedig egyre jobban "duhogós" hangot adott. (Mint egy olajhiányos motor)
Viszont mivel részecske szűrös az autó, ezért üzemanyagot fecskendez a részecskeszűrőbe a jobb égés miatt, amiből vissza folyik az olajba, és fel hígítja azt. (Tehát megnő a nívópálcán az olajszínt)
Így viszont nem tudom megmondani, hogy ténylegesen mennyit fogyasztott az autó.
A hígulást nem tapasztalatom, mivel kormos az olaj, színre szagra változatlan.
Mivel én sokszor kis távokra is használom, ezért gyakran regenerál a részecskeszűrő. (Szoktam hosszabb távokra is)
Erre van valami trükk, hogy ilyen esetben hogy lehet a motorolaj fogyasztást megnézni ?
Vagy mennyire van felhígulva jelenleg a motorolaj ?
Tanácsokat/válaszokat előre is köszönöm.
"Viszont mivel részecske szűrös az autó, ezért üzemanyagot fecskendez a részecskeszűrőbe a jobb égés miatt, amiből vissza folyik az olajba, és fel hígítja azt"
Ha te ezt hiszed, én nem foglak megingatni ebben a hitedben. Főleg úgy, hogy olyan jó a füled, hogy hallod a motor hangján az olajszintet.
Egyébként ilyenkor az a megoldás, hogy kellően meleg motornál, hosszabb táv után kell olajszintet nézni, mert ekkor a motorolaj hosszú időn keresztül van üzemi hőfokon, a belekerült üzemanyag el tud belőle párologni. Manapság azokon a motorokon, amiknél jellemző az üzemanyag és olaj keveredése, a nívópálcán szokott lenni egy harmadik jelölés is a maximum fölött: ha ezt eléri az olajszint, mindenképpen cserélni kell, mert annyira felhígult, hogy már semmire sem jó.
teríts ki egy fehér szalvétát, vagy itatóspapírt, majd a nívópálcáról cseppents egy csepp olajat a papírra...várj néhány percet, és meglátod milyen az olaj minősége a motorban..
Egy nagyobb olajfolt-kört fogsz látni, melynek a közepe fekete, körülötte minőségtől függően tiszta sárga olajat látsz..
ha ez utóbbi nincs, csak fekete folt, akkor azonnal olaj, és szűrőcsere.
Amikor megtöröltem a nivó pálcát, ilyen volt az olaj.
Van egy fekete folt meg körülötte sárga.
2-es:
Igen, de nem csak én, hanem más is észrevette már azt, és kérdezte, hogy "Van benne kevés olaj?"
Hosszabb táv alatt mit éretsz?
Tegnap 600 km-t vezettem vele, és jelenleg max szinten van nivó pálca.
Viszont előtte egy kicsit a max szint alatt volt (fél-max között kb.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!