Horvátországba ha átmegyek tankolni, megoldható horvát nyelvtudás nélkül és magyar bankkártyával fizetve?
Nyilván hosszasan nem kell ehhez diskurálni. De meg kellene tudnom mondani hányas kútnál tankoltam. Megkérdezhetik kérek-e számlát, vagy valami mást. Kártya vagy kp.? Stb.. Amire nem árt ha tudok válaszolni és nem csak állok és nézek, mert az se tudom, mit kérdezett.
A határ mellett a személyzet esélyes, hogy tud magyarul, angolul, vagy németül? Én csak ezeken a nyelveken beszélek.
A másik, hogy emiatt nem váltanék kp-ben Eurot. De ha jól tudom, a magyar bankkártyámat ott is elfogadják, aztán majd a bankom középárfolyamon átváltja és ennyi forintot von le a számlámról. Ezt jól gondolom?
Viszonylag közel lakok a határhoz. A mostani árkülönbség miatt gondoltam rá, hogy át kellene menni tankolni, főleg most, hogy a határellenőrzés is teljesen megszűnt.
Legalább 100 km-es körzetben a határtól, szinte mindenki magyar.
Ha nincs letiltva a külföldi kártyahasználatod, a fizetés többi részét jól tudod.
Persze.
Szerinted a kamionosok, fuvarosok hogy tankolnak?
1-10-ig a szamokat csak sikerül elmutogatni.
Valószínűleg elfogadják a kártyádat. Ha mastercard vagy visa, akkor szinte 100%.
Az esetleges díjakról a bankod tud felvilágosítást adni.
Erről egy barátom jut eszembe, aki kiment németbe és csak az egyes számot tudta németül, igy elment tankolni és beállt az 1-es kútfejhez de az a kamionos kútfej volt, így állt a kamionok után, holott a többi kútfejnél sórban állás nélkül tudott volna tankolni, mindenki furán nézte.
Tankolsz, mondod angolul a számot vagy mutatod a kezeddel és mondod cash vagy card és meg van oldva.
Akkor a barátod viccelt veled, mivel a kamionos pisztoly csöve vastagabb annyival, hogy személyautót nem tudsz vele tankolni.
Pont azért, hogy egy 4-500 literes tankolás ne tartson fél óráig.
Megtankolod bemész a kútra és mondod hogy:
Jutro - jó reggelt
Dobar dan - jó napot
Dobra vécser - jó estét
Napszaktól függően aztán a kút számai
Jedan - 1-es
Dva - 2-es
Tri - 3-as
Csetri - 4-es
Pet - 5-ös
Seszt - 6-os
Amelyiken éppen tankoltál aztán annyit mondasz hogy “kartica” vagy esetleg “karta” azt is megértik és ennyi.
Amúgy ha kinéznek az ablakon látni fogják hogy magyar vagy de ha megszólalsz horvátul valószínű akkor is tudják hogy külföldi vagy és nem fognak kérdezgetni meg leállni veled beszélgetni csak simán kifizeted megköszönöd úgy hogy “hvala” és mész a dolgodra. Sok magyar jár át a határ mellől szóval nem te leszel az első. Nem kell félni tőle a horvátok nagyon barátságosak a magyarokkal szemben főleg ha tudsz 1-2 horvát szót.
mutogatva megoldhatóak az ilyen egyszerű dolgok
bemész femutatod a kút számát az újaid segítségével és a "bankkárd" szót mondod és mán tudja is mit akarsz:)
5-"Akkor a barátod viccelt veled, mivel a kamionos pisztoly csöve vastagabb annyival, hogy személyautót nem tudsz vele tankolni."
Nem viccelt, igaz a story, a legtöbb helyen két pisztoly van a kamionos kútfejeknél is, vékony és vastag, de van ahol több és benzint is lehet tankoni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!