Üzemanyagszintjelző nélküli motornál hogyan tudom megsaccolni mennyit mehetek még?
Tetszenek a cruiserek, de a legtöbb nincs felszerelve ilyennel. Nekem az nem sokat segít, hogy a tankba belekukkantva lötyög-e még benne valami. Meg nem mondanám hány liter van még benne...
Van erre valami biztosabb megoldás?
Azokon van benzincsap. 3 állása van, nyit, zár, tartalék.
Mikor nyitott állásban már nem folyik a benzin, át kell fordítani tartalékra, azzal még el lehet menni egy darabig, de célszerű az első benzinkútra bemenni.
megnézed hány literes a tank és mekkora a motor fogyasztása
példának 12 literes tank és 4 literes fogyasztás akkor 300 kilómétert megy egy tankal, ha lehet akkor nullázod a számlálót és 200-250 nél tankolsz, ha nem lehet nullázni akkor fejben tartod az össz kilómétert és számolgatsz
vagy veszel egy gombelemes biciklis órát és azzal méred, nullázod
Mindig teletankolod, minden tankolásnál nullázod az útszámlálót és lelkiismeretesen mindig számolod a fogyasztást, miközben tudod a tankod térfogatát. A fogyasztást egyébként is érdemes követni, megismered a járgányt és nagy eltérésnél tünete lehet valami problémának.
Illetve tegyük hozzá, háromféle motor van:
- a legmodernebb, ami konkrétan mutatja, mennyi van még a tankban (bizonyára üres állásnál még elmegy egy darabig)
- amin semmi nincs, ahogy fentebb írták, benzincsap, ezt meg kell tanulni menet közben is kapcsolni, hogy ne érjen meglepetés, amikor leállna a motor, átrakod tartalékra, 50-80km még tuti van benne, hogy elvergődj egy benzinkútra (az enyémen pl. a tank 16 liter, a tartalék 3 liter). Nagyon régi, használt motornál nem jó erre támaszkodni, sokszor már be van rohadva az a szelep. Én néhány leállás és rengeteg tankolás után inkább folyton tartalékon tartom a csapot és tudatosan tervezem a hosszabb utakat.
- Van, amin egyszer csak felvillan a sárga lámpa, hogy tankolni kéne. Ilyenkor szintén kb. 50-80 km van még benne, ha ez a lámpa nem lenne, ilyenkor kattintanád a benzincsapot tartalékra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!