Hogy legyek gondos gazdája az autómnak?
Van egy 4 éves A3-as Audim, amit szeretnék minél tovább megtartani, és minél jobb állapotban tudni, nem szeretnék spórolni a fenntartásán egy fillért sem.
Az alapvető dolgokat természetesen megteszem:
- 15e kilométerenként olajcsere (90%-ban pályázok)
- szervizintervallumokat szigorúan tartom
- márkaszervizbe hordom
Ez elegendő, vagy ezeken kívül még érdemes gyakrabban átnézetni? 30 ezrenként van nagyobb átvizsgálás. Egy ilyen alatt kiderülne minden, ami cserélendő/javítandó lenne?
Van néhány kételyem. Egyrészt erősködtem, hogy cseréljenek olajat a váltóban, mert még soha nem volt (most tartok 80e kilométernél). Viszont kb nem hagyták, ugyanis azt mondták, száraz kuplungos dsg-ben soha(?!) nem kell. Nekem ez már önmagában furcsa. A másik eset a futómű. Lassan haladva kis kátyúkon nyikorog. Emiatt is elvittem, de "semmi baja". Megnézték, és minden tökéletes.
Szóval furcsa nekem ez, hogy 4 év alatt az olajcsere, olajszűrű, légszűrő és társain kívül semmit nem kellett karbantartani, mert minden tökéletes.
Pont ezért írtam én is, erre (is) céloztam. A márkaszervizben, amihez nincs kedvük, vagy épp nincs rajta sok haszon, azzal elhajtanak, hogy "jól van az úgy".
Automata váltóban legalább 80-100e km-enként én is cseréltetnék olajat. Ha a márkaszerviz erre nem hajlandó, akkor nem oda vinném.
Egyébként szerintem nagyon nem kell ezt az egészet túlmisztifikálni. Bármi gyanúsat észlelsz szerviz, nem ej ráérünk arra még mert most másra kell a pénz, stb. Folyadékok, szűrők legyenek időben kicserélve. Alkatrészekből ne a legolcsóbb utángyártottat vedd, hanem gyárit, vagy azzal egyenértékű prémium minőséget. Az autód tartsd tisztán és ismerd! Szerintem nagyjából ennyi.
Nekünk a korábbi, most már nyugdíjazott családi autónk egy 2005-ös évjáratú Renault Laguna. 15 év alatt 350 000 km-t tettünk bele. Hasonlóképpen tartottuk (és tartjuk most is) karban, mint amit leírtál. Estleg annyi, hogy a műanyag felületeket évente néhányszor alaposan áttöröltem nedves törlőkendővel. Ennél az autónál még nem tettük rendszeresen, de az utódját évente kétszer, általában a téli/nyári gumiváltáskor elviszem belső takarításra a szervizbe. Itt olyan résekhez is hozzáférnek, amihez én kevésbé, illetve az összes felülethez megfelelő, gyári tisztítószerük van.
Mindkét autóba prémium üzemanyagot szoktam tankolni, bár nem tudom mennyit számít ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!