Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy legyek gondos gazdája az...

Hogy legyek gondos gazdája az autómnak?

Figyelt kérdés

Van egy 4 éves A3-as Audim, amit szeretnék minél tovább megtartani, és minél jobb állapotban tudni, nem szeretnék spórolni a fenntartásán egy fillért sem.

Az alapvető dolgokat természetesen megteszem:

- 15e kilométerenként olajcsere (90%-ban pályázok)

- szervizintervallumokat szigorúan tartom

- márkaszervizbe hordom

Ez elegendő, vagy ezeken kívül még érdemes gyakrabban átnézetni? 30 ezrenként van nagyobb átvizsgálás. Egy ilyen alatt kiderülne minden, ami cserélendő/javítandó lenne?

Van néhány kételyem. Egyrészt erősködtem, hogy cseréljenek olajat a váltóban, mert még soha nem volt (most tartok 80e kilométernél). Viszont kb nem hagyták, ugyanis azt mondták, száraz kuplungos dsg-ben soha(?!) nem kell. Nekem ez már önmagában furcsa. A másik eset a futómű. Lassan haladva kis kátyúkon nyikorog. Emiatt is elvittem, de "semmi baja". Megnézték, és minden tökéletes.

Szóval furcsa nekem ez, hogy 4 év alatt az olajcsere, olajszűrű, légszűrő és társain kívül semmit nem kellett karbantartani, mert minden tökéletes.

2022. okt. 26. 20:53
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A márkaszerviz sajnos nem garancia semmire. Az utóbbi időben én azt tapasztalom és más márkáknál is azt hallom, hogy nem túl lelkiismeretesek.
2022. okt. 26. 20:58
 2/6 anonim ***** válasza:
Ez az élettartam váltóolaj egy nagy baromság, ja, az élete végéig maradhat benne az olaj, csak az életének akkor 100 ezernél vége. Jól gondolod, cseréltesd le egy normális szervizben. A kézikönyvben előírtakat kövesd ha nagyon karban akarod tartani, persze ilyen fenntartásokkal, mint a váltóolajjal kapcsolatban. Márkaszerviz pedig tök felesleges szerintem, csak pénzkidobás. A futómű problémával pedig vidd el egy futóműveshez, ő tudni fogja hova kell nyúlni.
2022. okt. 26. 20:59
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Pont ezért írtam én is, erre (is) céloztam. A márkaszervizben, amihez nincs kedvük, vagy épp nincs rajta sok haszon, azzal elhajtanak, hogy "jól van az úgy".

Automata váltóban legalább 80-100e km-enként én is cseréltetnék olajat. Ha a márkaszerviz erre nem hajlandó, akkor nem oda vinném.

Egyébként szerintem nagyon nem kell ezt az egészet túlmisztifikálni. Bármi gyanúsat észlelsz szerviz, nem ej ráérünk arra még mert most másra kell a pénz, stb. Folyadékok, szűrők legyenek időben kicserélve. Alkatrészekből ne a legolcsóbb utángyártottat vedd, hanem gyárit, vagy azzal egyenértékű prémium minőséget. Az autód tartsd tisztán és ismerd! Szerintem nagyjából ennyi.

2022. okt. 26. 21:14
 4/6 anonim ***** válasza:
nincs ezen semmi meglepő fater 91ekm futott 17 éses autóján sem volt semmi extra csere csak a kötelező , olajak/szürők , gyertya , fagyállló , fék ,
2022. okt. 26. 21:22
 5/6 anonim ***** válasza:
Akkor hogy keletkeznek ezek a nagyon lelakott kocsik? Valaki még ennyit sem tesz meg?
2022. okt. 26. 22:06
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk a korábbi, most már nyugdíjazott családi autónk egy 2005-ös évjáratú Renault Laguna. 15 év alatt 350 000 km-t tettünk bele. Hasonlóképpen tartottuk (és tartjuk most is) karban, mint amit leírtál. Estleg annyi, hogy a műanyag felületeket évente néhányszor alaposan áttöröltem nedves törlőkendővel. Ennél az autónál még nem tettük rendszeresen, de az utódját évente kétszer, általában a téli/nyári gumiváltáskor elviszem belső takarításra a szervizbe. Itt olyan résekhez is hozzáférnek, amihez én kevésbé, illetve az összes felülethez megfelelő, gyári tisztítószerük van.

Mindkét autóba prémium üzemanyagot szoktam tankolni, bár nem tudom mennyit számít ez.

2022. okt. 27. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!