Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen gumimérettel helyettesí...

Milyen gumimérettel helyettesíthetem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Sajnos nem értek a témához, viszont új gumiabroncs szettet kell vennem az autómra.

Jelenleg ez a méret van rajta: 225/45 R17

Milyen méretű gumik passzolnának még az autómra?

Köszönöm!

2022. okt. 22. 06:34
 1/7 anonim ***** válasza:

Általában lépcsőzetesen vannak a számozások. A szélességnél (első szám, 225) 10mm egy lépcső, az oldalfal magasságnál (második szám) pedig 5mm egy lépcső. Helyettesítő mérethez egyformán kell lépcsőzni, ellenkező irányba. Tehát ha pl. 225-ről lépsz egy lépcsőt lefelé (215), akkor a 45-ről kell lépni egyet felfelé (50) és meg is van a váltóméret: 215/50. Másik irányba is mehetsz, akkor 235/40.

Ez csak megközelítőleg igaz, nem pontos, szóval minél több lépcsőt mész, annál kevésbé fog passzolni. 2 lépcsőfok még általában úgy-ahogy belefér, de 3 lépcsőfoknál már túl nagy lesz az eltérés.

2022. okt. 22. 06:59
 2/7 anonim ***** válasza:
55%

205/55 R16 például.

195/60 R16.

A magyar utakra a nagyobb / a jobb, mert magasabb a gumi oldalfala és ezért jóval kényelmesebb, lágyabb a futása.

2022. okt. 22. 07:00
 3/7 anonim ***** válasza:
60%
#2 Báttya, 17-es felnije van a kérdezőnek. Azt mondta gumiszettet akar, azt nem, hogy felnit is.
2022. okt. 22. 08:16
 4/7 krwkco ***** válasza:

"az oldalfal magasságnál (második szám) pedig 5mm egy lépcső"

A második (/ utáni) szám nem az oldalfal magasságot jelenti. Hanem az oldalfal magasság és a szélesség hányadosát %-ban.

Pl. egy 225/45-ös gumi oldalfal magassága 225mm*45%=101mm.

Ugyanolyan felnit használva (R érték) a sebesség kijeltzés akkor nem fog csalni, ha az oldalfal magasság nem változik lényegesen. Vagyis a / előtt és utáni szám szorzata kb. (max 2-2,5%) ugyanannyi.

De egyszerűbb kalkulátort használni:

pl. [link]

[link]

2022. okt. 22. 08:33
 5/7 anonim ***** válasza:
#4 És szerinted egy hétköznapi embernek kell ilyen részletes megfogalmazás? Szerintem nem.
2022. okt. 22. 08:44
 6/7 krwkco ***** válasza:

"És szerinted egy hétköznapi embernek kell ilyen részletes megfogalmazás? Szerintem nem."

De azt kihámoztad belőle, hogy téves információt adtál a "második szám" jelentésére?

2022. okt. 22. 10:33
 7/7 anonim ***** válasza:

#6 Lényegében egyáltalán nem téves. Minél kisebb a szám, annál kisebb az oldalfal. Ebben semmi téves nincsen és én úgy gondolom, hogy egy átlag embernek ennél többre nincs szüksége.

Az, hogy ez a szám nem egy fix méretet jelöl, az már egy másik kérdés. Amúgy igen, tudom, véletlenül ennél a számnál is azt írtam, hogy "5mm", nem állt szándékomban a millimétert odaírni, csak a szélességnél is így írtam, mivel ott úgy helyes és figyelmetlenségből az oldalfalnál is így sikerült. Ez tényleg téves infó. De az, hogy ettől teljesen függetlenül a második szám az oldalfal magasságát adja meg, az nem.

2022. okt. 22. 11:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!