Napi 8 km autózás mellett tényleg 40 év kellene hogy megtérüljön egy PHEV felára (matek lenn)?
Egy adott autótípusnak a normál változatához képest a PHEV (konnektoros hibrid) felára plusz 7 millió. Gondoltam kiszámolom, mennyi időbe tellene amíg megtérülne ez a felár, feltéve hogy
- naponta 8 km-t autózok városban
- mindig elektromosan megyek (pedig ez nem feltétlenül reális)
- 0-ra számoltam az elektromos töltés árát, ez főleg nem reális
- Benzin motor 100-on 7-et fogyaszt városban
matek a benzines autó fogyasztására:
- 1 km-en 0,07 litert fogyaszt
- ez napi 0,07 x 8 = 0,56 liter fogyasztás
- ez napi 0,56 liter x 840 ft benzin ár = 470,4 Ft
- 7.000.000 / 470 Ft --> 14.893 nap, vagyis több mint ~40 év kellene ahhoz, hogy ilyen trend mellett a dolog megtérüljön.
És mint mondtam, nem számoltam bele a speciális (elektromos) szerelőnek szervizköltségét ha van, 0 Ft volt az villanyár. Vagyis így gyakorlatilag soha nem fogja megérni hacsak valami drasztikus benzinár ugrás mér erre is rájön?
Napi 8 km?! 4 oda, 4 vissza?
Ilyen extrém kevés használatnál igen. Mondjuk az a kérdés is felvetődik, hogy ilyen kis távolságra érdemes-e autót fenntartani. De ezt most hagyjuk!
Egy hónapban átlagosan van 22 munkanap. Egy évben 12 hónapban 264. Ezt beszorozva 8-cal, évente alig több mint 2000 km-es futás jönne ki.
Ha veszel egy 0 km-es autót, 20 év múlva lesz benne 40.000 km. Ez azért messze nem átlag felhasználás!
#17 Nem szerintem úgy értette, hogy egy ilyen hibrid 7 millió, a benzines meg (nekik?) adott. Mindenesetre nem jól számol, a lényeg az. Valóban, két azonos modellt kell nézni árban, és megnézni a hibridnek mennyi a felára és az megéri-e.
Meg persze, lehet 500 ezerért is venni benzines autót meg 7 millióért új hibridet (nem, nem lehet... drágábbak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!