Gyártanak manapság USSR szerszámokat?
Köztudott, hogy az orosz szerszámok elég jók, strapabíróak voltak. Van manapság orosz szerszámgyártás? Akár villáskulcs, fogó, stb. újonnan lehet kapni orosz szerszámot?
Manapság ugye a minőségi szerszámokat többnyire a német/svájci iparhoz társítják pl. Knipex, Gedore, Würth, stb. de hol marad az orosz szerszám?
Igen, de nem igazán jutnak ide.
Valós példa: Haverom orosz fegyveréhez, az orosz, gyári alkatrészt, egy amerikai webshopból vette, mert a ruszkik nem postáztak. Legális, ma is gyártásban lévő puskáról van szó.
Köztudott volna? Akkor én más közben lakoztam. A szovjet szerszámok legfeljebb annyit tudtak, hogy olcsón hozták a közepes nyugatiak minőségét, de azt is csak acélminőségben, szerszám ergonómiában már nem nagyon - precitizásban meg kifejezetten pocsékak voltak - nem hallottam még senkitől azt a mondást, hogy "bezzeg azok a régi jó szovjet tolómérők!".
De ha csak kalapácsokra, fogókra meg más butább darabokra vágysz ahhoz mondjuk nem kell új szerszám - kimégy akármelyik bolhapiacra biztos lesz valami öreg autószerelő vagy vasutas akitől tudsz venni régi Made in USSR darabokat.
Van egy Gedore crova készletem. Kb 2 éve vettem. Nem a paicon, hanem az egyik nagy ismert szerszámos áruházban számlával garanciával. Meglepődtem rajta, hogy a gyári csomagoláson "made in Taiwan" felirat szerepel. Az anyacég lehet hogy német/svájci, de már ők is ott gyártatnak, ahol olcsóbb a munkaerő.
A régi szovjet szerszámokat valahogy én sem sírom vissza. Anyagminőségre tűrhetőek voltak, de minden olyan elnagyolt bumszli volt. A célnak megfelelt végülis, de nem a legpraktikusabb módon.
Köszönöm a válaszokat.
#1-#2 Na igen, ezt elhiszem és sajnálom is hogy így van.
#3 A tolómérő az egy mérőeszköz, nem pedig szerszám. Teljesen külön kategória, súlyos szakmai tévedés a kettő egybemosása. Mérőeszközökből a japán minőség a legjobb, ez is köztudott (Mitutoyo). Ami a bolhapiacokat illeti, tele van mind ócska kínai bóvlival, silány kínai szerszámokkal, már messze nem az a kínálat mint 20-30éve... De pl. a vaterán is nagyítóval kell keresni a régebbi strapabíró példányokat, mert már azt is elárasztotta a sok kínai (bár újonnan gyártott) vacak...
#4 Azért a mai Beta már messze nem az a minőség, mint eredetileg volt.
#5 Hát ezaz, csak nehogy a Gedore is a Blackanddecker sorsára jusson. Kínaiasodnak ezek is.
Már minden kínaiosodik.
USA-ban vett HP laser nyomtató "Made in China" (2000 Usd).
Mercedes, Volvo, sőt Ferrari (utóbbi lehet: Made in Singapore)
Márkás sportcipők, bőrcuccok: Madein Indonesia, Bandung.
Nem városi legenda...
Az orosz ( CCCR ) kéziszerszámok többsége jó minőséget képviselt. A mai tucat, anyag és gyártástakarékos, Made in Fenetudja gyártmányokhoz képest meg egyenesen kiválóak voltak.
Sosem sikerült még eltörnöm orosz satut. 80-as években, apám által vásárolt CCCP gyártmányú 1/2 coll-os dugókulcs készlet a mai napig használatban, teljesen sértetlen. Doboza 2mm acél, a belső műanyag tálca pedig nem a szokásos "bonbonos" vastagságú gagyi műanyag, hanem 5mm vastag tartós műanyag. Szerintem a kézi szerszámaik "nyugati" mércével is jók voltak, sőt, ár/érték arányban verték őket. A szerszámgépeik viszont nem voltak túl jók, azért 1-1 jobb darab ott is feltűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!