Igaz, hogy Magyarországon botrányos minőségű az üzemanyag a külföldihez képest?
11: Amiket irtál azok elenyésző tényezők, mert óriási a különbség.
Mindig szombaton mentünk, következő héten meg vasárnap jöttünk haza.
#8 ott a pont, Magyarországon az uralkodó szélirány észak-északnyugati. Elég csak egy 10-15 km/h szellőcske, és a teletankos fogyasztásméregető egységsugarú felhasználónak az jön le, hogy "itthon szart tankoltam, mert amit kint tankoltam, azzal fél literrel kevesebb volt a fogyasztás hazafelé".
Miközben a kifele szembeszél, hazafelé hátszél miatt mintha oda 140-el, vissza 120-al jött volna.
Amúgy a jelenséget én is tapasztaltam, amikor egy rövid ideig napi Bp-Bécs-Bp. ingázás volt.
#9: "az emelkedő után mindig van lejtő is, ott visszajön ;)"
Épp ez a gond, hogy nem jön vissza. Ha mész egy 7 liter/100km átlagfogyasztású autóval egy lejtőn lefele motorfékkel, nulla fogyasztással, majd ugyanazon az emelkedőn felfelé legalább 20 liter/100 km átlagfogyasztással kell nyomni, a kettő átlaga pedig 10 liter/100km lesz, nem 7.
Amúgy én is tapasztaltam, hogy a szél sokat számít.
Egyszer volt hogy észak-dél irányú főúton haladtam oda és vissza, 30 km/h-s szélben. Széllel majdnem szemben 6,1 volt a fogyasztás, hátszéllel 4,9 szóval igenis számít a szél.
#17: ez nem tudom hogy jött ki neked, gondolom a pillanatnyi figyasztásmérőből próbálsz átlagot tippelni... nálam még sosem dobta meg az átlagfogyasztást az, ha hegyre megyek. Sőt mivel általában a szerpentinen nem veretem 110-el, mint belátható országúton, sokszor inkább kevesebbet is mérek. 15 eve van saját kocsim, mindig vezettem a tankolásokat, és számoltam a valós átlagfogyasztást.
Kiváncsiságból a bérautóknál is meg szoktam nézni.
Tengerszintről 2300 m-re fel-le, szerpentineken haragos kettesben 5000 fordulaton felfelé sem tudtam megnövelni az átlagfogyasztást, 5.7l-t kért a kis hyundai. Ugyanez volt Olaszországban, USA-ban bérelt Toyotákkal (aygo 5.5l, corolla 7l) autopálya emelkedőn 5-6000 fordulatszám, lefele meg motorfék, az sem dobta meg.
Saját kocsimmal olaszország, horvátország hegyekben ugyanúgy 7-7.5l a fogyasztás, mint máshol. A régi kocsim alig bírt felmenni a horvát autópálya emelkedőkön, volt ahol már 3.-ban padlóztam, hogy tartsam a tempót, az sem evett többet az út végére.
Azt elhiszem, ha felfele nyomod a féket is, akkor 20 litert eszik :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!