Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell megfelelően...

Hogyan kell megfelelően karbantartani egy autót, hogy hosszútávra tervezhessen vele az ember? Mikre kell figyelni?

Figyelt kérdés

Mikre kell figyelni? Mik azok az alkatrészek amik általában a problémát okozhatják? Mire kell óvatos lenni? Mit kell rendszeresen ellenőrözni? Egyéb tippek?

Általánosan az autókról kérdezek, nem márkákról, típusokról.

(Érdekelnek az autók, de laikus vagyok a témában.)

2022. máj. 28. 23:39
 1/9 anonim ***** válasza:
54%
Rendszeres olajcsere, meg a kötelező kopó alkatrészek cseréje, mert van aminek nemcsak kilométer, hanem éves csereintervalluma is van. Illetve ne azzal szórakozz, hogy minimumra meríted a benzintankot. Alvázvédelemre se árt költeni, illetve a műanyag dobbetétek mögül is ki kell takarítani a sarat. Olyan sincs, hogy a váltóban nem kell olajat cserélni, mert kell.
2022. máj. 28. 23:57
 2/9 anonim válasza:
61%

Igazából egy jó, korrekt mestert kell találnod. Neki kell értenie a kocsihoz, nem neked.

Te annyit tehetsz, hogy időben viszed szervízre a kocsit. Kisszervíz 10e km vagy 1 év.

Ezen felül néha érdemes ellenőrizni a kocsiban lévő folyadékok szintjét. Még egy tanács, igaz nem karbantartás hanem használat. HIDEGEN NE TAPOSD NEKI. A motor kopásának nagy része ekkor történik.

2022. máj. 29. 00:06
 3/9 anonim ***** válasza:
49%
Hideg motornál nem taposod ki a belét, 10 ezer km vagy 1 év után cseréled az olajat(megvétel után egyből), legalább ellenőrzöd, de inkább cseréled a folyadékokat és ha benzines, a gyertyákat és szíjasnál vezérlést, nem hagyod kifogyni vagy ahhoz közel az üzemanyagot, mert felkaphat valami dzsuvát az üzemanyag szivattyú. Bármi hiba kisebb jelét is látod, akkor elviszed, hogy ránézzen a szerelő, mert később lehet sokkal drágább baj is belőle.
2022. máj. 29. 00:20
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A legfontosabb a kocsihoz mellékelt gyári karbantartási könyv tartalmának ismerete.

A gyár által előírt motorolaj minőségétől nem szabad eltérni(még ha drága is)pl: ha a gyár 0W16-ot ír elő,akkor az.

Rozsdásodás megelőzése, sózott utak utáni alvázöblítés.

Ha ez megy, akkor az első húsz év pipa.

2022. máj. 29. 04:39
 5/9 anonim ***** válasza:
A kézikönyv szerint, továbbá ha valami rossz, akkor megcsináltatni egyből, rendszeresen mosni, ennyi
2022. máj. 29. 07:04
 6/9 anonim ***** válasza:
83%

Nèzd, ez így a Zsiguli korszakra volt igaz. Akkoriban, tényleg jórészt a tulajdonoson múlt, hogy nézett ki a kocsi sok év után, mennyire volt üzembiztos stb. stb.

Egy mai új autót otthon karbantartani lehetetlen, azt teheted, hogy mindig rendszeresen elviszed szervízbe.

De, azért még mindig maradt egy-két dolog amivel rengeteget hosszabbíthatod a kocsi élettartamát.

Ilyen a téli időszakba a rendszeres mosás a sótól, garázsban tartás ilyenek.

2022. máj. 29. 08:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Amit írtak mindegyik jó. Olajcseréket betartani, szűrő cseréket szintén. Meg azért nem árt évente hozzáértővel átnézetni az autót hogy időbe kiderüljön mi az amit már cserélni kellene, mielőtt nagyobb baj történne.

Korrózió a legnagyobb probléma egy autón, ha az megjelnik sürgősen orvosolni kell, ha felületi rozsda azt is mielőbb lecsiszolni, átkenni rozsdaátalakítóval, aztán alapozni és festeni. Ha alvázon van akkor vastagon alvázvédőzni. Meg alapból nem árt le alvázvédőzni és üregvédelem se ártana, sőt nagyon is szükséges. Nagyon sokan az első szélvédő alatti levélrácsot vagy vízelvezetőt ki minek nevezi elfelejtik kitakarítani és abba kegyetlenül betud gyűlni a dzsuva főleg ha évekig el van hanyagolva. Én eddig akárhány autót vettem az volt az első amit kitakarítottam és mindig volt mit kitakarítani belőle. Volt olyan autóm is amibe a dobbetétek mögött ki volt szedve a sár, küszöb díszléc szintén paitkára ki volt takarítva az egész autó patika volt, látszott hogy igyáztak rá, viszont a víz elvezető rész pedig tele volt levéllel, sárral meg sok mindennel, szerintem az soha sem volt szétszedve mert a gyerek játék műanyag kislapátjával szedtem ki belőle a földet annyira el volt az a része hanyagolva. Pedig minden megvolt csinálva az autón, kívéve az a rész.

Mivel munkatársamtól vettem meg így mondtam neki hogy mit találtam benne persze csak apró megjegyzés volt a részemről és nem is tudta hogy azt is ki kell takarítani úgy gonolta hogy ott semmi nem tud összegyűlni...

2022. máj. 29. 10:12
 8/9 anonim ***** válasza:
47%

Ahogy én gondolom, de nem szentírás:

Kopó fogyó anyagokat mindig idejében cseréled. Tehát az nem megoldás, hogy "azzal az olajjal csak 5000 km-t mentem, jó lesz az még egy évre..." Vagy "az a fékcső ugyan ki van repedezve, de nem folyik, jó lesz az még, nehogy má' 5000Ft-ot költeni keljen rá, hát lopom én a pénzt!" - Sajnos ismerek ilyet...

Alkatrészekből sem mindenből a legolcsóbb utángyártott kerüljön az autóba, csak mert az olcsóbb! Ne sajnáld a pénzt a gyári, vagy prémium gyártó minőségi alkatrészeire!

Ha valami hibát, hiányosságot, gyanús hangot észlelsz azonnal megcsináltatod, ne az legyen hogy ejj ráérünk arra még a következő műszakiig!

És ami az egyik legfontosabb: ismerd az autódat! Időnként nézz alá, nézz be a motortérbe, futóművet, fékeket ellenőrizd. Nem kell ehhez autószerelőnek lenned. Elég ha bármi gyanúsat látsz, szólsz a szerelődnek, hogy nézzen rá.

Felhasználói oldalról az én szubjektív szemszögemből így tudnám összefoglalni. Ha ezeket megfogadod, már sokat tettél az autód hosszútávú üzembiztossága érdekében.

2022. máj. 29. 11:08
 9/9 anonim ***** válasza:
Annyit tennék hozzá az előttem szólókhoz, hogy minden típusnak van valami csak a típusra jellemző nyűgje. Ezeknek érdemes utána kérdezni egy-egy klubban vagy fb csoporban. Sok kellemetlenséget lehet megelőzni megfelelő típusismerettel. Plusz természetesen a lelkiismeretes szervizelés is kell.
2022. máj. 30. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!