Régi olcsó kisautó tulajdonosok, mennyi a költségetek az autóra?
Szóval a kérdés olyanoknak szólna, hogy akinek nem kifejezetten fiatal kis autót hajt, fastra, punto, yaris, suzukiswift és társai, kb milyen költségeitek vannak egy ilyen autóra?
Mennyit tankolsz el egy hónapba?
Kötelező szervizek?
Műszaki, biztosítás stb...
Vagy ha befigyelt valami nagyobb javítási költség.
F Astrám volt, nemrég adtam el. Havi 2-szer tankoltam tele és az pont kiadta az egész hónapot, szóval kb. 80 liter összesen (50 literes a tank, de sosem hagytam szárazra ürülni).
Szervizköltségről nem írok, mert magam szervizeltem és féláron veszem az alkatrészt, szóval nem mérvadó, de 10 ezrenként csináltam a kisszervizeket, azon kívül sok kiadásom nem volt rá, mert egy ilyen autóhoz minden párezer forint. Szilentek, gömbfejek, tömítések... semmi sem kerül 10 ezer forintnál többe. Az egyetlen nagyobb kiadásom a hátsó kerékcsapágy volt, darabja 40 ezer forint, nekem persze féláron csak 20, úgyhogy a 40 fedezte mindkét oldalt.
A műszaki fix árú, nem tudom arról mit lehetne írni, nincs köze az autóhoz. Biztosítása 38 ezer körül volt egy évre, gépjárműadó meg vagy 7000.
" Mennyit tankolsz el egy hónapba?"
Amennyit megyek azzal arányos.
swift 1.3 8v
Én mivel sokat megyek egy hónapban ezért kb 80 litert tankolok el bele.
Mikor megvettem akkor megcsináltam rajta mindent ami cserére szorult.
Mivel az autót fillérekért vettem ezért nem is törekedtem minőségi alkatrészeket venni. A drágább alkatrészeket Autodocról rendeltem a többit pedig szakállmetál vagy kovácsautóról. Kedvezményem nincs sehol.
-Kerékcsapágy hátul mindkét oldalt ~2000 Ft
-Féltengely gumiharang külső mindkét oldalt elől ~6500 Ft
-Első lengőkar mindkét oldalt ~17000 Ft
-Légszűrő,olajcsere/szürő,fagyálló,ablakmosó ~12.000 Ft
-Első féktárcsa+betét (Febi tárcsa, noname betéttel autodocról) ~28.000 Ft
A fékcsere nem lett volna muszáj kb 1 évig de jobb érzés nekem, hogy új van rajta.
-Vezérlés csere (SKF autodocrol) ~12.000 Ft
-Szelepfedél/olajteknő tömítés ~5000 Ft
Illetve még csináltam a tél előtt egy alvázvédelmet ami kb 5000Ft-ból kijött.
Ha jól számoltam ez összesen 87500 Ft benzinen kívűl 1.5 évre ami alatt ~27000km ment bele.
Ezek közül a nagyrészét már tudtam, hogy cserélni kell mikor megvettem.
Amik így használat után jöttek ki az a tömítések illetve a kerékcsapágyak.
Az árak nem tartalmazzák a munkadíjat mert én szervizelem az autót.
Biztosítás nekem évente 70ezer ami annak köszönhető, hogy ezaz első biztosítás ami a nevemen van.
Èrtem amúgy mit szeretnèl kèrdezni.
Venni szeretnèl egy kis autót csak nem tudod mennyi pènzbe van?
A kötelező biztosítás az kb olyan 80.000 Huf èves díjjal számítható. A többi meg azon múlik hogy használták az autót ,mennyire van leamortizálva. stb. Sőt mèg az is hol van tárolva ,kint a szabad èg alatt vagy garázsba. Az se jó egy autónak ha sokat áll az se ha mindíg megy. Számolj mèg az èvi olajcserère egy 20.ast. Műszaki 2 èvente van az 25e körül van ,de szomszèdasszonyomról felkèszítès gyanánt a szerelő mindíg lehúz egy 100ast. 2-3 èvente dukál egy garnitúra gumi ,de ez is használat függő.
#3 #4 Gyerekek mik ezek a biztosítási összegek? 70-80 ezer?
A fentebb említett F Astrát (#1) 2020-ban vettem, 23 éves volt akkor, az volt az első saját autóm. Mindehhez még hozzá jött az, hogy negyedévente fizettem és postai utalással, ami még tovább rontja a helyzetet. Így volt 54 ezer. A 2. évben váltottam éves fizetésre banki átutalással és úgy meg már csak 42 volt.
Szóval honnan jön nektek ez a 70-80 ezres becslés? Véletlenül nem vagytok ti egy kicsit átverve? Pörgessetek már le egy díjszámítást CLB-n/Netrisken, hogy milyen ajánlatokat kaptok, mert az rengeteg, amiről beszéltek.
3-as vagyok.
Nem. Negyedévente fizetek ami drágább mint az egyszeri éves.
Csináltam egyet kiváncsiságból és mint kiderül van pár ajánlat ami 4-5ezer forinttal olcsóbb mint a jelenlegi ahogy nézem.
Amikor kötöttem, ennél olcsóbb nem igazán volt, hidd el, próbáltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!