Manuális váltó problémál?
Üdv.
A kérdésem a következő lenne.
Adott egy Golf VI. 1.6 szívó, manuális, 5 fokozatú váltóval. Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetséges okai lehetnek annak, hogy az 1-est és a lükvercet nehezen veszi, sőt, van hogyha 1-es ből váltok lükvercbe, akkor még egy kicsit csikorog is, mintha a mozgó fogaskerekekkel találkoztam vona. Az autót használtan vettem fél éve, minden szempontból tökéletesen működik ezt leszámítva. Viszem majd természetesen szerelőhöz, de ettől függetlenül érdekelne pár egyéni vélemény, tipp. Egyébként a kuplung véleményem szerint nem fog sem túlzottan felül, sem alul. Menet közbeni váltással nincs problémám, semmilyen egészségtelen hangot nem ad ki a váltó, lassabb és gyorsabb sebességnél a pályán sem. Azt viszont érzem, hogy nagy a súrlódás, szóval nem hinném, hogy a váltóólaj a toppon lenne, és ez a surlódás, és gyenge kenés amíg eljutok fokozatból-fokozatba az minden esetben érezhető, azonban a legnehezebb az 1-es és a lükverc, és ahogy mondtam a lükvercnél csikorog is. Ezt a csikorgást egyébként nem minden esetben adja ki, és ha párszor átváltok egyikből másikba, akkor bejáratódik, pláne ha melegebb a motor.
Szóval egyéni tippek, ötletek érdekelnének, hogy a fenti jelenség mit jelenthet nagyobb valószínűséggel. Kuplung? Váltóólaj, vagy váltóval kapcsolatos egyéb probléma?
Az autó egyébként, mint ahogy írtam más egyéb szempontból tökéletesen működik. 170k km van benne, és a korához képest új állapotú, és teljesen olyan a vezetés élmény is, mintha most gurult volna ki a szalonból, ergo az előző tulaj vigyázott rá, ezért is tartom érdekesnek, hogy pont a váltót hanyagolta így el.
Előre is köszönöm a válaszokat!
rükverc
A német rückwärts=visszafelé szóból került át az autós szaknyelvbe.
Próbáld a kuplung kinyomása után azonnal, a legkisebb várakozás nélkül mozgatni a sebességváltó kart. Akkor jobb?
"De most, hogy mindenki megörült magának és egy pillanatig nyelvtan tanár lehetett, foglalkozhatnánk a kérdéssel is."
Inkább Neked kellene örülni, hogy legközeleb nem fogsz amatőr ostobának látszani.
És 4 válaszból 3 mondott a váltóval kapcsolatban valamit.
Kipróbáltad, amit a #3-ban írtam?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!