Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a véleményetek erről?...

Mi a véleményetek erről? Hogyan boldogultál a vezetés ezen részével?

Figyelt kérdés

20.óránál járok B kategóriás vezetésnél. 10 órát benn kellett lennem rutinpályán és azóta már a forgalomban gyakorlok.

Az oktatóm nem a világ legkedvesebb embere, de nem is azért van ott. Szóval elég szigorú, néha rámhagy dolgokat.

pl. Ha azt mondja, hogy akkor most parkoljunk le és én a könnyebb utat választom, nem pedig tolatva állok be párhuzamosan, akkor tök úgy fogalmaz, mintha azt látná, hogy nem akarok sikeres vizsgát, de leszarom akkor is meglesz.

A másik része a vezetésemnek, hogy még eléggé figyelmetlen vagyok. Értem arra, hogy pl. sokszor elfelejtem, hogy egy 30-as tábla után van egy kereszteződés akkor ugye az feloldja. Vagy pl. későn veszem észre a gyalogost. Szóval én is érzem, hogy még nem tudok, úgy előre tervezni.

Az lenne a kérdésem, hogy ti ezzel a részével a vezetésnek hogyan boldogultatok?

Illetve gáz-e, ha még nekem ez annyira nem megy?

Szerintem ez a legnehezebb a vezetésben, előre gondolkodni és tervezni.

Előre is köszi a válaszokat.

17/F

2022. ápr. 7. 18:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szokatlan, hogy 10 órát kellett a rutinpályán lenned, ennyit azért nem szoktak bennt tartani. Az oktatód személyiségével sajnos nem tudunk kezdeni, ő ilyen lesz. Ha szereti, hogy megpróbálod lenyűgözni nehezebb parkolásokkal, akkor tegyél így és próbáld meg hibátlanul megcsinálni ezeket. Vizsgáról már volt szó, hogy mikor mész? Lehet, hogy lassan be akarna írni, és ezért várna tőled többet.

"A másik része a vezetésemnek, hogy még eléggé figyelmetlen vagyok."

Nem figyelmetlen vagy, csak rosszul osztod meg azt. Minden kezdő vezető, engem is beleértve mindig túl nagy figylemet fordított a kocsi kezelésére, és kevesebbet a forgalomra, így amikor reagálni kell valamire, csak később fut végig az agyadon a dolog. Próbáld meg a lehető legkevesebb figyelmet fordítani a kocsira és minnél többet a forgalomra és ezek meg fognak oldódni.

Amikor már meglett a jogsi és apummal mentem vezetni egy új, szokatlan autóval én is túl nagy figyelmet fordítottam a kezelésére és majdnem átmentem piroson (apum szólt, hogy nem kéne), gyalogosokat később vettem észre. Szerencsére pár alkaklom után jobban megismertem az autót, és mostmár nincsenek ilyen problémáim.

Gyakorolni kell sokat és nem lesz vele baj. Sok sikert!

2022. ápr. 7. 18:29
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ezt jegyezd meg: Gyors váltás.Minden menni fog.Ha megvan jogsid,először ne utakra menjetek apáddal hanem nagyobb elhagyatott parkolóba,ahol nem parkolnak.:) és gyakorlás!
2022. ápr. 7. 18:52
 3/9 anonim ***** válasza:

Kell hozzá egy erős elhatározottság. Ennyi. Nekem alapvetően jól és relatív könnyen ment, sok gondom nem volt, csak egy (vagyis kettő, de összefüggőÖ figyelmetlenségem volt sokáig, amit mindig megszólt: egyrészt, hogy fejjel nem fordulok holtteret figyelni, másrészt nem néztem eleget a tükröt, mert sokszor azt is csak szemmel néztem, amit ugye más nem lát. Szóval sokszor mondta, hogy muszáj vagyok fejjel sűrűbben elfordulni és tükröt nézni, mert különben a vizsgabiztos nem fogja látni. És hiába mondogatta óráról órára, egyszerűen nem ragadt meg a fejemben. Már 20 óra fölött jártam, talán 24-25 környékén, amikor egyszer úgy indultam el otthonról, hogy előtte szuggeráltam magam, tényleg magamba fordultam és, hát nincs jobb szó rá, belevéstem az eszembe. Hülyén hangzik, de tényleg. És akkor az így megragadt, elmentem vezetni és nem is kellett rá koncentrálni, reflexszerűen fordultam fejjel tükröt nézni kellő rendszerességgel, utána nem is volt belőle probléma. És egyébként ez úgy megragadt bennem, hogy sokakkal ellentétben én most is (6 évvel később) forgatom a fejemet rendesen, fordulok holtteret nézni, stb. Ami jól is jött, mert az első autóm ugyan egy F Astra volt, ami kistestű és csupa ablak, szóval könnyű kilátni belőle, de a következő/mostani egy kupé (Astra H GTC), pici ablakok, magas segg, szóval elég komoly holttere van. És pont az ilyenekből szokott baj lenni, hogy az idióták nem figyelnek holtteret, csak mennek vakon, fingjuk sincs mi van körülöttük és nekimennek mindennek. Szerencsére én megtanultam.

Na de mindegy, kicsit elkanyarodtam. Az a lényeg, hogy az egész elhatározás. Könnyű az ilyen dolgokat félvállról venni, még amikor azt hiszed, hogy komolyan veszed, akkor is lehet tudat alatt elbagatellizálni. Kell, hogy legyen benned egy kellő szintű eltökéltség/elhatározottság, hogy átkapcsoljon az agyad és ténylegesen befogadja ezeket a dolgokat. A vezetés egy reflex-cselekvés. Amíg gondolkodsz a dolgokon, addig nem fog menni. Szóval azt kell elérni, hogy reflexből jöjjön minden.

2022. ápr. 7. 19:28
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, ha jól értem, akkor eddig 10 órát vezettél kint a forgalomban. Szóval ez még nagyon az eleje, pedig pont ez a nehéz. Ez a tudatos, előrelátó, figyelmes vezetés, időben reagálás. Mert ez kell a sikeres vezetéshez. Ez miatt kell sokat gyakorolni, hogy beleszokjunk a forgalomba, és kialakuljon az a figyelem.

"Szóval én is érzem, hogy még nem tudok, úgy előre tervezni"

Semmi baj, ezért kell tanulni, majd lassan kialakul, én is fejlődök. Tegnap már olyan ügyesen, tudatosan csináltam mindent, a 30as tábla utáni kereszteződés után gyorsabban mentem, biciklisekre is figyeltem, stb. Szóval,nekem, talán,kezd kialakulni...De én 36 óránál járok:D vagy csak azért voltam olyan figyelmes, mert nem voltam fáradt. Azért az is visszadobja a koncentrációt

"Szerintem ez a legnehezebb a vezetésben, előre gondolkodni és tervezni."

Pontosan. Főleg nekünk, akik nulla rutinnal kezdtünk. De minél többet vezetsz városban, belerázódsz. És egyáltalán nem gáz. Mindenkinek vannak nehézségei a vezetés közben, neked ez kiemelkedő, másnak a váltással van baja sokadik óra után is.

2022. ápr. 7. 19:43
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és a segítséget. Igazából azért írtam ki a kérdést, mert elég maximalista vagyok általában és zavar, ha valami nem úgy megy ahogy elterveztem, de akkor megpróbálok parkolás terén is fejlődni illetve jobban előre tervezni. Már volt országúton és autópályán is vezetés, szóval már csak városban gyakorlunk. Remélem ki tudok teljesedni.
2022. ápr. 7. 21:30
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Meg kell tanulni a figyelést is. A másik meg, hogy elég sokat ültem a kocsiban, míg a párom vezetett és úgy próbáltam megtanulni az útvonalakat, hol van pl. egyirányú utca. Megyeszékhely. Gyalogosként is mentem több helyre, tudtam, hol lesz zebra. Iskoláknál pl. extrán kell figyelni. Akkor is, ha nincs zebra. Kell a rutin.

Nem értem, miért nem parkoltat, lehet, később jön ez a része az oktatásnak?

Parkolj Viktóriával app nagyon jó, próbáld ki.

2022. ápr. 7. 22:10
 7/9 anonim ***** válasza:

Azt ugye tudod, hogy vizsgán majd kihúzol egy tételt, és aszerint kell parkolnod?

Az én oktatóm már most is azt csinálja,hogy mondja konkrétan, melyiket csináljam.

2022. ápr. 8. 05:30
 8/9 A kérdező kommentje:
Igen. Tudom. Illetve a megfordulást is én húzom majd ki. Ezt már jóval előtte tudtam, de az oktatóm meg rám hagyja.
2022. ápr. 8. 06:49
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Legalább van választási lehetőséged, nekem azt kell rögtön csinálni, amit mond. Miközben fel se fogtam,hogy az melyik, és hogyan is kell pontosan csinálni:D
2022. ápr. 8. 07:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!