Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha 10w-40 kell az autómba a...

Ha 10w-40 kell az autómba a kézikönyv szerint, de van itthon pár liter 5w-40, akkor használhatom utántöltésre?

Figyelt kérdés
Az előírás szerint az a fontos, hogy 10w legyen az olaj, de van itthon 5w-40. Ráadásul más márka, mint ami benne van. Ti bele mernétek tölteni?
2021. dec. 31. 01:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
30%
Nem, nem tenném bele. Ha 10W-t ír, akkor 10W való bele.
2021. dec. 31. 01:15
 2/11 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem ebben a helyzetben fontosabb kérdés az, hogy gyári, lezárt csomagolásban van-e az olaj, vagy már korábban felbontották...
2021. dec. 31. 01:32
 3/11 A kérdező kommentje:
Fel lett bontva pár hónapja, nem ezer évesről van szó.
2021. dec. 31. 01:52
 4/11 anonim ***** válasza:
39%

A felbontott olaj is öregszik, azaz levegő hatására megváltozik a szerkezete. Ezért kell az autóban is legalább évente cserélni az olajat akkor is, ha a futásteljesítmény ezt nem indokolná.

Utántöltögetni néha egy keveset jó lehet, de jövő ilyenkor én már nem használnám erre sem.

A viszkozitás keverése szerintem rövid távon nem okoz nagy problémát, ha a motor egyébként mechanikusan rendben van. Ha pedig kopott a motor, eszi az olajat, akkor már úgyis mindegy.

2021. dec. 31. 02:20
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem azt kell tenni bele ami bele való. Az hogy pár hónapja meg lett bontva nem lenne nagy probléma, de én nem kevergetnék különböző olajakat, különösen úgy, hogy nem is bele való. Végszükség esetére talán megteszi, de tartósan nem használnám kotyvalékokkal. A motortól is függ, van amelyik nagyon érzékeny az olaj minőségére, van amelyik kevésbé.
2021. dec. 31. 06:19
 6/11 Mickbro ***** válasza:
65%

Simán beleraknám, ha a teljesítményszint, ill. a gyári előírásnak megfelel. Ettől sztem nem lesz baja.

Sőt, ha nem eszi az olajat kórosan, akkor, a köv. olajcserekor, főleg télen, inkább az 5W40-t tölteném bele.

2021. dec. 31. 07:12
 7/11 anonim ***** válasza:
90%
Simán bele lehet rakni! Nekem pl a kocsimba mindkettőt írja a kézikönyv, csak az 5W-set kicsit hígabb,de utántöltésre az a pár deci nem fog bekavarni. Attól meg, hogy csak fel lett bontva, még nem fog öregedni, mert vélhetően vissza is lett zárva. Motorban meg más a helyzet, a sok fel és lehülés, illetve pára gyilkolja rendesen, ami a flakonban nincs.
2021. dec. 31. 09:04
 8/11 anonim ***** válasza:
83%
Nyugodtan. Amúgy is hideg oldali viszkozitásban nyugodtan lehet lejjebb menni.
2021. dec. 31. 13:01
 9/11 A kérdező kommentje:
A kézikönyv nem említ 5w40-et, csak 5w30-at és arra azt írja, hogy 0 fok fölött ne használjam. A 10w30 és 10w40-re írja, hogy jó bele -15 fokig, pluszba pedig bármeddig. Teljesítményszintet nem említ csak viszkozitást. Az autó eszi az olajat egyébként, de akkor sem szeretném hogy jobban egye. A gyári előírásoknak megfelelőt szeretnék beletenni, de utántöltésre csak jó az 5w nem? Egyszerre olyan 1 litert töltenék bele. Vagy ne spórolgassak és vegyek ugyanolyat ami benne van és belevaló?
2022. jan. 1. 21:06
 10/11 anonim ***** válasza:
48%
Azt kell önteni bele, amit a gyártó ír. Nem tudom másképpen elmondani.
2022. jan. 1. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!